Diari La Veu del País Valencià
L’exalcalde d’Alacant, Luis Díaz Alperi, seu des de hui al banc dels acusats processat per delictes de frau i suborn

Un nou judici que implica els populars valencians arranca aquest dilluns 7 de maig. El qui fóra alcalde d’Alacant, Luis Diaz Alperi, s’enfronta hui als tribunals per un presumpte frau a Hisenda de prop dels 700.000 euros i per suborn, uns delictes pels quals de moment la Fiscalia sol·licita condemnes que sumen 9 anys i 9 mesos de presó. Al costat del també exdiputat autonòmic s’asseuran en la banqueta dels acusats del Jutjat penal 6 d’Alacant els empresaris Antonio Solana i Antonio Moreno i el responsable del port esportiu alacantí, Javier Palacio.

La Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat, que exerceix l’acusació particular en el procés en representació de l’Agència Estatal Tributària (AET), sostenen que Díaz Alperi va deixar d’ingressar 682.681 euros a Hisenda durant els anys 2007, 2008 i 2010. Així, la major part d’aquesta quantitat –405.351 euros– correspon a l’exercici de 2007, quan l’aleshores alcalde va tenir uns ingressos reals d’1.004.878 euros, però solament va declarar unes retribucions de 113.250 euros pels seus càrrecs públics. El presumpte frau de 2008 ascendeix a 144.862 euros i està relacionat amb un increment patrimonial no declarat per l’adquisició d’una embarcació tipus catamarà de 15,54 metres d’eslora, batejada amb el nom d’Akra Un, a través de la societat instrumental Andarx Business SL.

Antecedents

La denúncia va ser presentada en 2013 i investigada per la Sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià a causa de l’aforament del polític, per la seua condició de diputat al grup popular de les Corts.

Pendent també del ‘Cas Brugal’

L’antic dirigent del PP està també a l’espera d’un altre procés judicial –el conegut com el ‘Cas Brugal’– per afavorir suposadament l’empresari Enrique Ortiz en Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), fet pel qual s’enfronta a peticions de condemnes que ronden els deu anys de presó. Tanmateix, l’exlíder popular no és l’únic implicat en aquest cas; la seua succesora Sonia Castedo és una de les altres peces d’aquest trencaclosques. El Ministeri Públic acusa tots dos de delictes continuats de revelació d’informació privilegiada, suborn, prevaricació i tràfic d’influències.

La visita de Rajoy

El passat dissabte 5 de maig el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va visitar la ciutat d’Alacant i va felicitar el recent estrenat Luis Barcala com a nou alcalde –encara que durant el seu discurs va oblidar el nom d’aquest– després del rebombori generat el dia de la votació, on inesperadament els socialistes no van aconseguir els 15 vots que necessitaven.

En un míting de celebració de la “reconquesta” de l’alcaldia pel PPCV, Barcala i Rajoy van parlar dels “errors del passat” però sense assenyalar ni Alperi ni Castedo, que es juguen anar o no a la presó.

Comparteix

Icona de pantalla completa