Ciutadans demana al govern espanyol que recórrega contra el Decret de Plurilingüisme

El grup parlamentari al Congrés dels Diputats presenta una PNL per a instar l'executiu de Rajoy a interposar un recurs d'inconstitucionalitat sobre "el 'Decret Marzà'"
7 maig 2018 01:00h /
La diputada de Ciutadans al Congrés, Marta Martín.

El grup parlamentari de Ciutadans al Congrés dels Diputats (GPCs) ha presentat una Proposició No de Llei (PNL) per a instar el govern estatal a interposar un recurs davant el Tribunal Constitucional sobre el decret llei 3/2017 del Consell pel qual s'adopten mesures urgents per a l'aplicació dels projectes lingüístics de centre. Segons ha explicat la diputada Marta Martín, "el govern valencià està intentant segregar milers d'alumnes per raons de llengua i està fent un ús del poder executiu que atempta contra la independència judicial".

En aquest sentit, ha considerat "essencial que el govern central deixe de marejar la perdiu i recórrega davant el Tribunal Constitucional el 'Decret Marzà', que és clar que té aspectes d'inconstitucionalitat" i ha advocat per "paralitzar-lo perquè torne la normalitat als col·legis". "Aquest malson en què s'estan vulnerant els drets dels xiquets i dels pares no pot durar ni un minut més", ha afegit, al mateix temps que ha afirmat que "l'executiu valencià està obsessionat a imposar el valencià als centres educatius encara que això implique incomplir sentències judicials, mesures cautelars i ignorar els informes del Defensor del Poble".

Sobre aquest tema, la diputada ha recordat que el Tribunal Superior de Justícia ja va suspendre cautelarment el primer decret del Consell sobre el model lingüístic i, "malgrat això, el passat 1 de setembre, el Consell va aprovar un altre decret urgent per al curs 2017-2018 amb l'objectiu d'evitar aquesta suspensió cautelar". A més, Martín ha recordat que l'Alta Inspecció Educativa de l'Estat va remetre al Ministeri d'Educació, Cultura i Esport un informe afirmant que el decret del Consell "podria no ajustar-se a l'ordre constitucional".

Amb aquesta iniciativa, Ciutadans s'uneix a l'estratègia del PPCV d'intentar acabar amb el plurilingüisme per totes les vies possibles. De fet, a finals d'abril, la líder del PPCV, Isabel Bonig, va insistir a Moncofa que el PPCV  "farà tot el possible" perquè el govern central recórrega la llei d'"imposició lingüística" del Consell. I, aquest dissabte, va assegurar a Alacant que si guanyen les eleccions eliminarà el requisit lingüístic per a accedir a un lloc de treball en l'Administració. 

Davant tota aquesta campanya contra el plurilingüisme, el conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esport, Vicent Marzà, considera que "el Partit Popular i Ciutadans estan fent un joc partidista i que no té en compte l'aprenentatge dels xiquets i xiquetes".

next