Diari La Veu del País Valencià
L’exgerent de Ciegsa José Villar ratifica l’existència d’onze treballadors ‘zombies’ en l’època del PPCV

Si hi havia sospites d’irregularitats en el sistema de contractacció del personal de CIEGSA, el seu exgerent les va convertir aquest dilluns en certeses. José Villar Rivera –al cap de la societat des de setembre de 2016 fins al passat 15 de novembre– va ser uns dels protagonistes de la jornada a la comissió que investiga l’empresa pública creada l’any 2000 per l’expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana, per a la construcció d’escoles públiques.

Rivera, l’actual subsecretari a la Conselleria d’Educació, va denunciar, sense embuts, l’existència d’onze treballadors ‘zombies’, nou dels quals poseïen càrrecs d’alta direcció. Segons va explicar, aquestes persones no tenien cap tipus de responsabilitat, no tenien despatx, correu electrònic propi ni l’obligació de fitxar com fa qualsevol funcionari.

Així mateix, va manifestar que els criteris que imperaven a l’hora de contractar el personal no es basaven en els mèrits dels aspirants, sinó en les relacions personals i l’afinitat política que existia entre els responsables de la Conselleria i els treballadors apadrinats. De fet, tres arquitectes van ser contractats a través del Servef a causa de la seua relació amb l’exconseller delegat, Máximo Caturla, atés que ja havien treballat anteriorment junts a la Conselleria de Sanitat, segons va apuntar Villar.

El compareixent també va parlar de l’exregidor de l’Ajuntament de València Emilio del Toro. Contractat l’any 2011 a proposta de l’exconseller d’Educació José Císcar per a ocupar-se de les relacions entre Ciegsa i la Conselleria d’Educació, mai es va especificar el seu lloc a l’organigrama. Villar va qualificar Del Toro d’ocupa perquè, tal com va explicar, per a poder accedir a una plaça així cal haver sigut funcionari de carrera, interí o assessor. Pel que fa a l’actual portaveu d’Educació del PPCV, Beatriz Gascó, va confirmar que el seu contracte es va fer a través d’una empresa de treball temporal per un període de tres mesos. Tot i això, va mantenir el seu lloc durant molt més de temps sense que mai es fera oficial la pròrroga. Aquesta situació constitueix, segons Villar, una “cessió il·legal de treballadors”.

L’exgerent de Ciegsa i actual subsecretari de la Conselleria d’Educació, José Villar Rivera, va comparéixer aquest dilluns al parlament. / INMA CABALLER / CORTS

Com a conseqüència d’aquestes paraules, el PPCV va atacar tot seguit l’exgerent al·legant que el seu mandat a Ciegsa –encarregada amb el govern del Botànic principalment de gestionar les aules prefabricades– va generar “un forat” de 7 milions d’euros. En una nota de premsa, el PPCV denuncia que Villar va prorrogar més de 360 contractes de barracons amb un resultat de 5.115.000 euros de sobrecostos.

Aquestes xifres, recollides en l’informe de gestió realitzat per la Intervenció General de la Generalitat, evidencien, segons els populars, l’impacte econòmic “significatiu” que ha generat en les butxaques dels valencians.

La postura de l’última consellera d’Educació del PPCV

L’actual portaveu adjunta del PP a les Corts, María José Català, també va comparéixer aquest dilluns per a donar explicacions sobre la gestió que va desenvolupar a la societat, des de gener de 2012 fins a maig del 2015, període en què va ocupar la cartera d’Educació. Durant la seua intervenció, Català va repetir en nombroses ocasions que des de l’inici era conscient de la situació en què es trobava l’empresa pública. Per això, va assegurar que el primer pas que va fer en arribar a Campanar va ser reunir-se amb el Consell d’Administració per a fer un estudi econòmic de la societat. Més tard, va posar en marxa un ERO, que va suposar una reducció del 63% de la plantilla.

D’altra banda, la portaveu popular va recriminar al govern del Botànic que no haja liquidat ja l’empresa pública, tot i que abans de marxar de la Conselleria d’Educació ella va deixar tots els procediments iniciats per a l’extinció. “No entenc que es critique una relació jurídica que vostés han mantingut en el temps amb diners, nous barracons i noves persones. Ara són esclaus de les seues paraules i conserven una societat que s’han adonat que necessiten”, va afirmar de manera irònica Català.

Comparteix

Icona de pantalla completa