Diari La Veu del País Valencià
Ecologistes en Acció reclama un ‘pla d’ozó’ per a millorar l’aire del litoral mediterrani

Ecologistes en Acció ha reclamat plans d’ozó en les onze autonomies més afectades en 2017 per aquest agent contaminant i que “no han complit amb la seua obligació d’actuar sobre el trànsit i la indústria per a millorar la qualitat de l’aire d’un terç dels espanyols”.

L’ONG ha denunciat que entre 2015 i 2017 s’han incomplit els objectius legals de protecció de la salut i la vegetació establits per a l’ozó en un terç de les 126 zones en què es divideix el territori espanyol a l’efecte d’aquest contaminant, repartides entre Andalusia, Aragó, Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, Madrid, Múrcia i Navarra.

En concret, Ecologistes en Acció assegura que la contaminació s’ha estés a la “totalitat” de la Comunitat de Madrid, que és la més afectada com a conseqüència de les emissions del trànsit rodat de l’àrea metropolitana. Aquesta situació perjudica la salut de 6,5 milions d’habitants de Madrid i afecta de forma greu 3 milions d’habitants de Castella i Lleó i de Castella-la Manxa.

A més del trànsit, l’organització apunta que l’altre gran focus de contaminació per ozó a l’estat espanyol està en el litoral mediterrani, des de Girona a Almeria passant pel País Valencià, Múrcia i les Illes Balears. La contaminació està ocasionada en aquest cas per l’alt grau d’urbanització de la costa i l’elevat trànsit marítim i afecta tres milions de persones, especialment en les àrees d’interior.

Reducció del trànsit urbà, mitjans sostenibles i energies renovables

Ecologistes en Acció afirma que en 100 de les 450 estacions de control de la contaminació atmosfèrica s’han superat els objectius legals d’ozó. L’aplicació de plans d’ozó és obligatòria per a les autonomies, però l’organització considera que això és “independent” de les iniciatives que puga adoptar el govern espanyol, a qui acusa de no haver elaborat tampoc el Pla Nacional d’Ozó que es va prometre fa quasi tres anys. Per aquest motiu, l’ONG ha interposat una demanda davant l’Audiència Nacional.

Ecologistes ha registrat formalment peticions perquè el Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient i les autonomies d’Andalusia, Aragó, les Illes Balears, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, Madrid, Múrcia i Navarra “engeguen sense dilació els plans de reducció d’ozó, amb la finalitat d’evitar que aquesta lamentable situació se seguisca repetint cada primavera i estiu”.

A parer seu, aquestos plans han de suposar la reducció del trànsit urbà intens que suporten les principals ciutats, així com mantindre una ciutat compacta, que promoga els mitjans de transport més sostenibles, i un transport públic col·lectiu alimentat amb energia neta procedent de fonts renovables.

Una altra de les mesures que demana l’ONG és el tancament progressiu de les centrals tèrmiques de carbó, substituir-les per renovables i que es cree una àrea de control d’emissions, en el qual es limite l’entrada a bucs altament contaminants al Mediterrani.

Comparteix

Icona de pantalla completa