Diari La Veu del País Valencià
Turisme ultima el pla per a captar visitants selectes

La consolidació dels diferents indrets del País Valencià com a destinació turística per a visitants de tot el món és ja una realitat. Els turistes omplin els carrers de les grans ciutats com València i, cada vegada més, opten per altres destinacions i alternatives allunyades del tradicional model vacacional de sol i platja. Aquestos darrers són turistes interessats per la cultura, la gastronomia i el patrimoni local, les compres i el turisme actiu. Els anomenats turistes cosmopolites tenen un poder adquisitiu alt, solen realitzar diversos viatges a l’any i són respectuosos amb la ciutat que visiten i amb els seus habitants.

És per això que l’Agència Valenciana de Turisme ha posat l’ull en el turisme cosmopolita, amb l’objectiu d’atraure’l cap al País Valencià. Per això, ja des de novembre, l’AVT treballa amb Turespaña en el desenvolupament d’una estratègia promocional específica adreçada a reforçar el turisme cosmopolita. D’aquesta manera, i segons va anunciar aquest dilluns el secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, “el Pla Operatiu 2018 de l’Agència Valenciana de Turisme estableix 22 accions de promoció en 17 mercats d’Europa, Amèrica i Àsia per a impulsar aquest segment turístic”.

Així ho va explicar durant la clausura de la jornada ‘Turisme Cosmopolita: noves oportunitats de negoci’, que va comptar amb la presència del director general de Turespaña, Manuel Butler. La jornada va tindre com a objectiu sensibilitzar els diferents subsectors turístics del País Valencià de la necessitat d’anticipar els canvis que es produeixen en el sector i de facilitar la cooperació i la col·laboració per a captar nous turistes que facen possible un desenvolupament turístic sostenible.

En aquest sentit, Butler va explicar que, entre 2012 i 2013, els actors del sector turístic van haver d’anar-se’n al “racó de pensar” per a fer pegar un gir a aquest motor econòmic. L’opció per la qual es va optar va ser la d’hipersegmentar el turisme per a focalitzar l’oferta en els gustos i les necessitats del turista ideal, el cosmopolita, tot sense tancar la porta a altres tipus de visitants. En aquest sentit, Butler va explicar que l’estratègia per la qual s’ha optat consisteix a centrar-se més en el client que en el producte. Per a fer-ho, s’ha invertit més d’un milió d’euros “en treball de camp”. Dins d’aquest viratge turístic s’emmarca el Pla Operatiu 2018 de l’Agència Valenciana de Turisme.

Tal com va explicar Butler, el pla fa un estudi de mercat en diferents països per a detectar els gustos i les preferències dels potencials turistes cosmopolites per a personalitzar al màxim possible les campanyes de publicitat. “Fins i tot arribem a saber el codi postal, on viuen, els turistes cosmopolites”, va assenyalar el director general de Turespaña. Tot això, segons Colomer, per a “superar l’enfocament inicial de sol i platja i plantar cara tot l’any i elevar la despesa” dels qui visiten el País Valencià.

Un mercat en expansió

Malgrat no tindre dades del País Valencià, tant Colomer com Butler van explicar que al territori valencià “hi ha molt de producte” per a créixer en el mercat del turisme cosmopolita. Van explicar que a tot Europa aquest turisme va generar en 2017 uns 80.000 milions d’euros i només el 10% es van recaptar a l’estat espanyol. Després de la segmentació del turisme, l’estat espanyol va generar 600 milions d’euros en 2017, un 29% més que l’any anterior.

Per a Colomer, “moltes de les variables del sector turístic valencià actual, com ara la diversitat de l’oferta turística valenciana, l’increment i qualitat de l’oferta d’allotjaments i de serveis i l’augment de la connectivitat aèria de la Comunitat Valenciana, juguen a favor a l’hora d’atraure la demanda cosmopolita”. A tot això ha afegit que “la cultura cosmopolita connecta amb l’essència de modernitat i d’obertura”, del territori valencià, al mateix temps que va ressaltar “el perfil ètic del visitant cosmopolita”.

Turespaña estima que es tracta d’un mercat d’uns 32 milions de persones: uns 25 milions a Europa (concentrats especialment al Regne Unit, Itàlia, França, Alemanya i Holanda) i altres 7 milions dels EUA i el Canadà. L’estat espanyol té una quota d’entorn d’un 10% del total del turisme cosmopolita, això és, rep uns 9 milions dels 90 milions de viatges que realitzen en total.

Treball pendent

La jornada va estar inaugurada per la directora general de Turisme, Raquel Huete, qui va destacar que “el turisme necessita innovació i nous segments”. A més, va afirmar que l’hospitalitat és “clau en l’estratègia per a captar el turista cosmopolita”. Segons va explicar, el sector turístic cosmopolita demanda uns professionals qualificats, especialment en el sector de l’hostaleria. En aquest aspecte va demanar la col·laboració entre el sector públic i el sector privat, una col·laboració que considera necessària perquè, encara que Turisme ofereix molta formació, “molts treballadors no hi acudeixen perquè els seus caps no els ho permeten”.

Segons va explicar, per a potenciar el turisme més selecte, la ciutat de València compta amb el Palau de les Arts, la Llotja i la Ruta de la Seda, així com amb la gastronomia i els paratges naturals del seu voltant. D’altra banda, també va destacar les diferents rutes del vi que hi ha a les comarques del sud.

No obstant això, la directora general considera que cal treballar per a incorporar aquestos atractius turístics als paquets turístics i coordinar-se amb les agències de viatges. A més, durant la taula redona, va insistir que l’administració no pot centrar-se només en tasques de promoció turística, sinó que ha de col·laborar amb les entitats privades per a generar més producte i de major qualitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa