Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València accedirà al trasllat de la terminal de creuers si no genera contaminació

L’Ajuntament de València accedirà al trasllat de la terminal de creuers si es garanteix que no generarà contaminació ni alteracions al litoral i que es preservaran els edificis de valor patrimonial, tal com ha plantejat l’alcalde, Joan Ribó, en la reunió mantinguda amb els responsables del Port de València.

En aquesta trobada, en què també ha participat el regidor Vicent Sarrià, s’ha acordat realitzar un estudi de mobilitat que preveja l’arribada de turistes. A més, Ribó ha advocat perquè la futura línia T10 –abans T2– connecte Natzaret amb el Canyamelar passant per la Marina i l’eventual terminal de creueristes. Igualment, s’ha decidit encarregar un estudi per a tindre garanties que qualsevol obra a l’interior del port no afectarà les platges del sud de València, ha informat el consistori en un comunicat.

“Hem quedat que celebrarem una altra reunió en el moment en què tinguem un informe previ d’afecció a les costes del sud de València i un informe de la Càtedra Demetrio Ribes sobre el valor patrimonial d’alguns dels edificis de les instal·lacions on es pretén situar la nova terminal de creuers”, ha dit l’alcalde. En abril, el consistori ja va manifestar que no s’oposava a la terminal de creuers però que volia estudiar-ne les conseqüències.

Ribó s’ha mostrat “satisfet” després de la trobada d’aquest dilluns “en la qual s’han posat de manifest les posicions i els interessos de l’Ajuntament i del Port, que són evidentment diferents”. A més, ha remarcat que sobre aquells aspectes que no tenen clars s’ha sol·licitat l’informe d’una comissió tècnica perquè els aclarisca. L’alcalde ha posat com a condició per al trasllat de la terminal de creuers que planteja el Port que no genere problemes de contaminació de l’aire ni de soroll.

Sobre aquest tema, Ribó ha afegit que “ens preocupava molt seriosament l’aspecte mediambiental relacionat amb les emissions dels creuers, sobre el qual ens han explicat que hi ha la previsió de fer una estació transformadora perquè els creuers treballen amb energia elèctrica, amb el compromís que la seua posada en funcionament coincidisca amb l’entrada en servei de la terminal i que no tinga cap repercussió a Natzaret”.

L’alcalde ha destacat igualment l’acord per a aprovar de forma immediata tot el projecte del Parc de Natzaret. “No és qualsevol cosa: el del final del riu serà un parc important de la ciutat, que desenvoluparem al més prompte possible amb actuacions immediates, a més de traure a concurs una zona esportiva important”.

També s’ha arribat a un acord per al rescat i rehabilitació de l’Escala Reial, que es va tapar amb ciment quan es van fer les obres per a l’America’s Cup. “Hem acordat iniciar actuacions per a protegir-la, en primer lloc, i demanar alguna subvenció al govern estatal amb l’1% cultural”, ha avançat Ribó.

Comparteix

Icona de pantalla completa