Diari La Veu del País Valencià
Les 2.180 cooperatives facturen 6.250 milions d’euros i generen el 6% del PIB valencià

La Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana ha presentat aquest dimarts el primer estudi d’impacte econòmic del cooperativisme al País Valencià. Mitjançant les dades aportades per les diferents cooperatives valencianes, la Confederació ha determinat que l’any 2015 hi havia al territori 2.180 cooperatives actives que van generar un impacte econòmic de 6.250 milions d’euros: el 6% del PIB del País Valencià.

Segons ha explicat el president de la Confederació, Emili Villaescusa, cooperatives hi ha de molts tipus: agroalimentàries, de treball associat, de consumidors, de crèdit, de servei, de vivendes i d’explotació de terres, entre d’altres. Totes elles donen treball a 53.925 persones de forma directa i generen 75.372 ocupacions indirectes. Les més grans amb seu social al País Valencià són Consum i Anecoop. El president de CIREIC, José Luís Monzón, que s’ha encarregat d’elaborar l’estudi, ha insistit que les dades aportades “són molt conservadores perquè es volia anar sobre segur”. Per això ell estima que les ocupacions indirectes –sense contar les que genera Consum– arriben a les 150.000. Així, les cooperatives creen el 4% del treball total al País Valencià.

A més, segons ha explicat Monzón, la taxa d’inestabilitat laboral en les cooperatives és molt menor a la de les mercantils, ja que només el 15% de les ocupacions són temporals. A més, la taxa d’ocupació femenina en les cooperatives és del 47%.

L’estudi mostra també que aproximadament el 65% dels valencians són socis d’alguna cooperativa. A més, explica que la quota de mercat de les cooperatives valencianes és el doble que la del conjunt de l’estat espanyol, sent les cooperatives agrícoles les més nombroses.

Les cooperatives amb seu al País Valencià tenen fora del territori 48 centres de cotització a la Seguretat Social, amb 4.610 treballadors. D’altra banda, al País Valencià hi ha 2.777 treballadors adscrits a 52 centres de cotització de cooperatives amb seu fora del territori.

Comparteix

Icona de pantalla completa