Diari La Veu del País Valencià
El treball associat suma 800 noves cooperatives en els últims 5 anys

Les persones primer i el capital com a instrument; la inclusió social i la sostenibilitat són els valors principals del cooperativisme, un model d’empresa cada vegada més important en el panorama econòmic valencià. De fet, segons les dades amb què treballa la Confederació de Cooperatives de la Comunitat Valenciana, les cooperatives generen el 6% del PIB del País Valencià. No obstant això, aquest sector s’enfronta encara a molts reptes de futur. “No aspirem que tota l’economia siga cooperativista, però sí que volem una economia que es base en els valors del cooperativisme”, va assenyalar el dimarts el president de la Confederació de Cooperatives, Emili Villaescusa.

Tipus de cooperatives hi ha molts i varien en importància segons la facturació, els llocs de treball que generen o el nombre total de cooperatives que hi ha. Segons l’informe elaborat per la Confederació de Cooperatives fet públic dimarts, al País Valencià hi havia, en 2015, 2.180 cooperatives, i les més importants pertanyen al sector agroalimentari, són de treball associat, de consumidors i usuaris, i de crèdit. Segons l’informe, les cooperatives de treball associat són les més nombroses i se’n sumen 1.518 en 2015.

Tal com va apuntar Villaescusa, la crisi econòmica va tindre menys incidència en les cooperatives que en les mercantils. De fet, durant els anys més durs de la recessió econòmica, “la creació de cooperatives noves va ser rellevant”. Aquesta tendència creixent es fa palesa especialment en les cooperatives de treball associat, que des de 2012 no han deixat d’augmentar. Segons les dades de la Federació Valenciana d’Empreses de Treball Associat (Fevecta), entre 2012 i 2017 s’hi van crear 800 en tot el territori. Amb això s’estima que en l’actualitat al País Valencià podria haver en l’actualitat unes 1.800 cooperatives de treball associat.

Ocupació, equitat social i igualtat

Des de Fevecta defineixen les cooperatives de treball com aquelles que tenen per objecte “proporcionar als seus socis llocs de treball mitjançant el seu esforç personal i directe, a través de l’organització comuna de la producció de béns o serveis per a tercers”. A més, expliquen que les cooperatives de treball associat representen “un model d’empresa en què els objectius econòmics i empresarials s’integren amb altres de caràcter social. S’aconsegueix, així, un creixement econòmic basat en l’ocupació, l’equitat social i la igualtat”.

Una de les característiques que distingeixen les cooperatives de treball associat d’altres models empresarials és la política “d’una persona, un vot”. La cooperativa és una organització democràtica on les decisions es prenen de manera igualitària. Per tant, el pes a l’hora de decidir “no depén del capital aportat”, assenyalen des de Fevecta. Segons expliquen, el fet que els treballadors tinguen pes en la presa de decisió comporta “una major motivació i identificació amb l’empresa i el seu futur”.

Les ocupacions en les cooperatives de treball associat es caracteritzen per ser més estables que la resta de feines. Així, segons les dades de Fevecta, les 161 cooperatives de treball associat creades en 2017 van generar 403 nous llocs de treball estables. Per la seua banda, la Confederació de Cooperatives en 2015 apunta que les de treball associat donaven feina a 16.141 persones i tenien 9.763 socis. Del total de models de cooperatives, el 85% tenen feina fixa.

Segons va explicar Emili Villaescusa, la pèrdua d’ocupació durant la crisi econòmica va ser menor en el si de les cooperatives. Així, en el període comprés entre 2008 i 2013, es va perdre el 20% de l’ocupació a l’estat espanyol en termes generals, mentre que en les cooperatives la pèrdua va ser de l’11%. En aquest sentit, Villaescusa va explicar que les cooperatives tenen unes característiques que permeten “estrényer el cinturó en període de vaques flaques, perquè quan les vaques són grosses els beneficis es reparteixen”. En canvi, segons va explicar, una mercantil normal no pot retallar els salaris o retardar els pagaments sense enfrontar-se als sindicats.

Les últimes dades disponibles xifren l’ocupació directa generada per cooperatives al País Valencià en 53.925 llocs de treball. A aquestos cal sumar unes 75.000 ocupacions indirectes més, sense comptar les que genera Consum. En total, l’ocupació generada per les cooperatives suposa el 4% del treball del País Valencià, el 5% dels assalariats totals i el 6% del sector privat.

Comparteix

Icona de pantalla completa