Diari La Veu del País Valencià
Anticorrupció investiga el suposat intent de compra del vot de la trànsfuga de Guanyar Alacant

La fiscalia anticorrupció ha obert una investigació pel suposat intent de compra del vot de la regidora no adscrita de l’Ajuntament d’Alacant, Nerea Belmonte, perquè donara suport a la candidata socialista a l’alcaldia, Eva Montesinos.

Així ho han exposat aquest dimecres fonts del Ministeri Públic, que també han explicat que el fiscal anticorrupció, Felipe Briones, ha incoat unes diligències per a determinar si els fets són constitutius de delicte, després d’una denúncia sobre aquest assumpte presentada la passada setmana per dos veïns.

El vot en blanc de Belmonte, expulsada en 2016 de Podemos i de la coalició Guanyar Alacant, va permetre al PPCV el passat 19 d’abril recuperar l’alcaldia alacantina, com a llista més votada en les últimes eleccions municipals, en detriment del PSPV-PSOE.

El 24 d’abril, durant el primer ple municipal dirigit pel popular Luis Barcala, la trànsfuga va revelar que li havien oferit un sou de 3.500 euros i un lloc en les llistes electorals, encara que no va especificar quin grup havia fet l’oferiment. Tot i que va evitar assenyalar un partit en concret, sí que va suggerir que havia sigut un partit de la bancada de l’esquerra. La regidora no adscrita responia així al portaveu de Guanyar Alacant, Miguel Ángel Pavón, qui prèviament havia preguntat al nou alcalde popular en el ple quin “benefici” reportaria a Belmonte pel seu vot en blanc.

Les diligències d’investigació obertes pel fiscal anticorrupció de la demarcació d’Alacant poden perllongar-se un màxim de sis mesos i han de concloure amb un arxiu o la seua remissió a un jutjat d’Instrucció, si el cas revesteix indicis de delicte.

D’on ix el sou de 3.500 euros?

Després del plenari en què Barcala va esdevenidre alcalde d’Alacant, Guanyar i la seua trànsfuga es van culpar mútuament de lliurar l’alcaldia al PPCV. La regidora no adscrita va culpar el líder el seu anterior grup, Miguel Ángel Pavón, que al seu torn la va acusar de només buscar “un sou”. Belmonte, que no va fer discurs per a explicar el vot, sí que va argumentar als periodistes que havia votat en blanc perquè el seu excompany i portaveu de Guanyar, Pavón, s’havia negat a restituir-li els seus “drets polítics i econòmics”.

Hores després, però, Diari La Veu va destapar que l’acord signat pel PSPV, Guanyar Alacant i Compromís no donava la raó a Belmonte. El punt 9 del document signat per Pavón, Montesinos i Natxo Bellido deia el següent: “Tramitar i aprovar en el termini més breu possible –abans d’agost de 2018– la reforma del Reglament Orgànic del Ple incloent-hi les propostes remeses a l’Alcaldia en novembre de 2016 per Guanyar, PSOE i Compromís i la proposta presentada per la regidora no adscrita Nerea Belmonte Aliaga, ja informada per la Secretaria General del Ple i l’Assessoria Jurídica Municipal, a fi d’afavorir la democràcia participativa, la transparència i la restitució dels drets dels regidors no adscrits”. Per tant, des de la nit del dimecres 18 d’abril, Belmonte tenia garantida la restitució dels seus drets, que era la seua petició.

Belmonte parlava de drets “polítics”, però també dels “econòmics”. Segons fonts municipals, els regidors que tenen dedicació exclusiva i que són portaveus cobren vora 52.000 euros; els que tenen dedicació exclusiva i no són portaveus, 48.000, i els que tenen dedicació parcial, 36.000. Així, el sou que suposadament se li oferia a Belmonte es correspon amb el d’una regidora amb dedicació exclusiva; just la restitució que ella demanava per a no lliurar Alacant al PPCV.

Comparteix

Icona de pantalla completa