Diari La Veu del País Valencià
L’advocat Quim Torra és el nou candidat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya

El president destituït i líder de JxCat, Carles Puigdemont, ha anunciat aquest dijous a les 20.15 hores el nom del quart candidat a la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. La intervenció s’ha pogut seguir a través del canal de YouTube de Puigdemont i de les xarxes socials de JxCat.

Quim Torra (Blanes, 1962) era el nom que havia agafat més força les darreres hores. L’advocat, editor i escriptor i home de confiança de Puigdemont té un perfil que encaixa amb l’estratègia de confiar en una figura transitòria que entenga que el president “legítim” és el cap de files de JxCat.

En el missatge que Puigdemont ha fet arribar des de Berlín, el president destituït ha recordat que arriba el final del termini per a convocar eleccions i ha remarcat que “la majoria republicana té l’oportunitat de seguir defensant el país de llibertats i drets que milions de persones estan reclamant”. A més, ha denunciat que “el govern de l’Estat ocupa unes institucions que la majoria de catalans no vol que ocupin” i ha convidat a “fer República, una pàtria de persones i de drets”.

Puigdemont ha apuntat que Torra té ara la responsabilitat de garantir el respecte i desplegar el mandat de l’1-O. A més, ha remarcat que en Torra recaurà la governança “a l’interior”. El líder de JxCat també ha avisat que ara s’enceta un període de “provisionalitat” marcat per les “condicions imposades per l’Estat”. Finalment, Puigdemont ha interpel·lat a Twitter qui es convertirà en el seu successor i en 131é president del govern: “T’agraeixo personalment l’esforç i el sacrifici d’assumir el càrrec en unes circumstàncies tan extremes”. S’espera que Torra siga investit a principis de la setmana que ve, possiblement després d’una segona volta.

Un discurs contundent i reivindicatiu

En el primer ple de la legislatura, l’1 de març, Torra va destacar per un discurs contundent i reivindicatiu. Va afirmar que si Puigdemont encara no era president “és perquè tots els poders de l’Estat s’han mobilitzat per impedir-ho”. “Només amb la República serem lliures” i “més que un estat de dret, és un Estat que tira pel dret”, va subratllar des del faristol. Així mateix, es va preguntar retòricament “què li passa a l’Estat amb els presidents de Catalunya” i va recordar que la majoria dels caps de la Generalitat han estat “jutjats, empresonats o exiliats”.

En el ple del 24 de març, i després del nou empresonament de Jordi Turull –aleshores candidat a la investidura–, Torra va tornar a intervenir en el saló de sessions per a sentenciar: “Ens volen muts, silenciats i atemorits. Més de 900 investigats per voler votar”.

President d’Òmnium i candidat a l’ANC

Torra va dirigir el Born Centre Cultural del 2012 al 2015, any que va presidir Òmnium, en substitució de Muriel Casals. El 2016 va ser nomenat director del Centre d’Estudis de Temes Contemporanis de la Generalitat. El mateix any es va presentar a les eleccions al Secretariat Nacional de l’ANC, però la incompatibilitat amb el càrrec públic de director del Centre d’Estudis el va obligar a renunciar un mes després de ser escollit secretari. En aquells comicis Torra formava part d’una candidatura per a desbancar Jordi Sànchez com a president de l’entitat.

Torra també dirigeix la Revista de Catalunya i col·labora amb la publicació digital Esguard. A més, el futur cap del govern català va crear l’editorial A Contra Vent (2008) i el 2009 va guanyar el premi Carles Rahola d’assaig per Viatge involuntari a la Catalunya impossible.

Comparteix

Icona de pantalla completa