Diari La Veu del País Valencià
El debat sobre la producció ecològica agrupa per primera vegada una quarantena de socis europeus

Els socis del projecte europeu LIVESEED, entre els quals s’hi troba la Universitat Politècnica de València (UPV) a través de l’Institut de Conservació i Millora de l’Agrodiversitat Valenciana (COMAV) i l’Institut Agroforestal Mediterrani (IAM), l’autodefineixen com a “ambiciós” i “pioner”. Preguntada al respecte, la catedràtica i investigadora del COMAV Maria Dolores Raigón argumenta que “mai abans s’havien concentrat tants països europeus per a abordar un problema que actualment presenta la producció ecològica i que pot tindre tanta importància per al sector productiu”. Aquest “problema” a què ella es refereix és l’ús de la llavor ecològica, és a dir, aquella llavor que no ha rebut cap tractament químic en el seu procés d’obtenció, “tal com indica el reglament R 834/2007 i les Normes d’aplicació per a producció, etiquetatge i control (CE) 889/2008”, explica Raigón. Pel que fa al nombre de socis, en són 40, d’un total de 18 països.

L’objectiu principal de LIVESEED és millorar el rendiment i la competitivitat del sector ecològic europeu de fruites, hortalisses i cultius extensius, gràcies a la promoció de l’ús de llavor ecològica i l’impuls de nous programes de millora genètica. A més, Raigón reivindica una major transparència en el sector, ja que, “cada vegada més, va incrementant-se la demanda i necessitem ferramentes de control”.

Homogeneïtzar els requisits legals a tot Europa

Des del COMAV expliquen que, actualment, la major part de llavors i el material de reproducció vegetal emprats en la producció ecològica estan desenvolupats fonamentalment per a producció convencional i multiplicats en condicions agroecològiques abans de la seua distribució. Fins i tot, segons denuncien les mateixes fonts, s’empra llavor convencional autoritzada per a producció ecològica en virtut de moratòries legals.

Un dels objectius que es plantegen és harmonitzar la implementació de requisits legals per a aquest tipus de llavors, així com desenvolupar una base de dades d’escala europea per a productors i distribuïdors. Raigón explica que el projecte LIVESEED també pretén trobar “una solució a les llacunes de disponibilitat de material vegetal adequat per a la producció ecològica i als ‘colls de botella’ existents en el moment actual en el tema de la llavor ecològica, i així reduir el sobreús de moratòries”.

La investigadora descriu que la reglamentació actual de la Unió Europea exigeix que el material de sembra i propagació utilitzat en l’agricultura ecològica es produïsca orgànicament. No obstant això, s’estima que les excepcionalitats o moratòries generen que més del 95% de la producció orgànica es base en varietats procedents de la producció convencional. En conseqüència, manquen de les característiques importants requerides en condicions de producció ecològica i de baixos inputs.

Identificar les millors varietats

Raigón explica que el treball de LIVESEED també inclourà la identificació de característiques rellevants de les varietats adaptades a les condicions de l’agricultura ecològica, així com l’impuls d’activitats de millora per al sector ecològic.

El projecte permetrà millorar els sistemes d’avaluació i selecció de conreus, desenvoluparà noves estratègies d’evolució genètica vegetal i recursos genètics disponibles per al sector ecològic i engegarà nous grups de treball internacionals per a la millora genètica ecològica dels principals cultius: llegums, cereals, hortalisses, fruiters i farratgers.

Ana Fita, també investigadora del COMAV, remarca que LIVESEED ajudarà a conéixer també “les limitacions en el sector de la llavor ecològica i proporcionarà recomanacions legislatives per a la seua millora”.

Assolir els reptes

El projecte LIVESEED també prestarà especial atenció a les activitats de demostració, proves i formació, així com a la transmissió del coneixement generat, en particular per a desenvolupar eines d’informació.

Per a Raigón, el repte més important és el de seguir fomentant el consum d’aliments ecològics, “cosa que es pot aconseguir generant confiança i transparència als consumidors i oferint eines científiques per a facilitar la producció ecològica per part dels productors”. No obstant això, indica que l’objectiu més immediat per a LIVESEED és el d’arribar a acords entre tots els països que configuren el projecte.

El paper de la UPV

L’equip de la UPV –integrat per Adrián Rodríguez Burruezo, María Dolores Raigón i Ana María Fita, pertanyents al COMAV, i Mónica Boscaiu, de l’Institut Agroforestal Mediterrani– coordina les activitats de selecció i millora de varietats adaptades als nous reptes del cultiu ecològic.

A més, la UPV lidera el desenvolupament de nou germoplasma útil per a futurs programes de millora vegetal en cultius representatius com la pebrera, la tomaca, la col, el bròquil, el blat, la pomera i el tramús.

LIVESEED està finançat per la Comissió Europea, a través del programa Horizon 2020, i el govern suís. El projecte va arrancar en juny de 2017 i s’allargarà fins al 2021. València va acollir recentment una reunió per a avaluar el primer any de vida de LIVESEED i parlar dels reptes més immediats.

La col·laboració de les cooperatives

En el marc d’aquest projecte, a l’estat espanyol es duran a terme proves d’avaluació i selecció de col·leccions de varietats tradicionals de diferents punts de la geografia estatal i es comptarà amb la col·laboració de cooperatives com La Verde (Cadis), així com la Unió de Llauradors i agricultors de Múrcia i Catalunya.

El personal investigador de la UPV i els agricultors avaluaran el rendiment, la incidència de patògens i la qualitat visual, organolèptica i nutricional. Aquestes proves inclouran analítiques que es realitzaran al COMAV.

Comparteix

Icona de pantalla completa