Diari La Veu del País Valencià
La jutgessa del cas IVAM demana una fiança de 4 milions a Císcar, a Lledó i al fill de Gerardo Rueda

El jutjat d’instrucció número 21 de València, que s’ocupa de la investigació oberta per suposades irregularitats en l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) durant l’etapa de Consuelo Císcar, ha decidit exigir una fiança de més de 4 milions d’euros a l’exdirectora del museu; a l’exdirector financer, Juan Carlos Lledó, i a José Luis Rueda, fill i hereu de l’artista Gerardo Rueda.

D’aquesta forma, la jutgessa estima la sol·licitud realitzada per l’Advocacia de la Generalitat, a la qual es va adherir el fiscal, perquè es demanara aquesta fiança amb la finalitat de cobrir l’import de les possibles responsabilitats civils derivades de la comissió de suposats delictes de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, falsedat documental i estafa o frau a l’administració.

En abril, aquest jutjat ja va acordar incorporar José Luis Rueda com a investigat en aquesta causa en la qual també estan imputades altres persones, entre elles Consuelo Císcar i el seu fill artista, Rafael Blasco Císcar, ‘Rablaci’, així com diversos sotsdirectors generals en el període de la recerca i tècnics del museu i l’administrador de l’empresa Logística de l’Art.

Ara, en una resolució d’aquest divendres facilitada pel Tribunal Superior de Justícia valencià, la instructora considera que es donen les circumstàncies per a sol·licitar una fiança total de 4.176.863 euros i que, transcorregut el temps que marca la llei, es procedisca a l’embargament de béns per a cobrir les quantitats.

L’Advocacia de la Generalitat va argumentar que Consuelo Císcar, amb el coneixement de Lledó, van destinar entre 2004 i 2006 cabals públics a adquirir obres d’art falses fent-les passar per originals de l’autor Gerardo Rueda –mort en 1996–, de manera que es va produir una desviació dels fons pressupostaris cap al patrimoni del seu fill, José Luis Rueda.

En els dos contractes de compravenda es va condicionar la donació de determinades escultures a l’adquisició onerosa d’unes altres. Per tant, l’IVAM va pagar un total de 2.944.325 euros, més 512.524 que va costar que La Fundición Capa manufacturara gran part de les obres que bé havien sigut donades, bé havien sigut venudes al museu per l’hereu. D’aquesta manera les arques públiques van pagar per obres suposadament atribuïdes a Gerardo Rueda un total de 3.456.876 euros.

A aquesta quantitat, segons l’Advocacia, cal sumar els 719.987,80 euros que es van pagar per a promocionar les obres i amb l’objecte de blanquejar-les a través de diverses activitats i exposicions.

Noves obres després de la defunció

La jutgessa encarregada del cas recorda els correus i informes policials que obren en la causa i que apunten al fet que les obres que va vendre el fill adoptiu de Gerardo Rueda “no poden ser considerades originals”. De fet, fa notar que “existeixen fundats motius per a pensar que José Luis Rueda va crear noves obres d’art a nom de Gerardo Rueda després de la seua defunció reproduint obres d’ell amb altres materials i de majors dimensions”.

Igualment, veu “indicis que, amb càrrec als fons públics de l’IVAM, es van sufragar les despeses corresponents a exposicions i itineràncies per a promocionar fonamentalment la col·lecció particular de José Luis Rueda i, al mateix temps, legitimar l’originalitat de les reproduccions post mortem […] no tenint aquestes consideració d’obres originals i de l’autoria de Gerardo Rueda”, insisteix.

“El senyor José Luis Rueda, amb l’aquiescència de la màxima cúpula directiva de l’IVAM, va aconseguir que a través de la institució es dotaren i reforçaren d’aparença d’originalitat i autenticitat les obres exposades, ja que és difícil d’imaginar que en l’IVAM hagueren ingressat obres que no complien aquest estàndard de qualitat que ha de presidir l’adquisició d’obres d’una institució de primer nivell”, remata.

Comparteix

Icona de pantalla completa