Diari La Veu del País Valencià
Al Tall s’acomiada de Catalunya a l’Auditori de Barcelona en un concert històric ple d’emocions
ACN / Barcelona

Nit històrica a l’Auditori de Barcelona, carregada d’emoció però sense tristesa, tal com desitjava Al Tall. En aquest concert tan especial Al Tall ha comptat amb les col·laboracions de Miquel Gil, Isidor Marí, Jaume Arnella, Jordi Fàbregas, Titot, Xavi Sarrià, Jan Maria Carlotti de la Provença, Jaume Ayats amb La Nova Euterpe i una colla de dolçainers a càrrec de Pau Puig, entre altres.

Formats l’any 1975 per Vicent Torrent, Manuel Miralles i Miquel Gil, amb un plantejament renovador de la música tradicional, Al Tall conforma un repertori fonamentalment de nova creació amb textos actuals i música que fusiona elements de diferents tradicions mediterrànies, i ha editat 16 discos de llarga durada.

Amb una trajectòria plena d’il·lusions, dificultats, alegries, esperances i realitats, el conjunt ha variat de formació, però actualment composen el grup Vicent Torrent, Manuel Miralles, Jordi Reig, Enric Banyuls, Xavier Ahuir, Robert Moreno, Maribel Crespo.

El conjunt valencià va anunciar la seva dissolució l’octubre de 2012. Després de quatre dècades d’existència el grup entenia que “es donaven les circumstàncies per tancar el seu cicle”, segons van explicar.

Però després de tant temps no podien marxar sense acomiadar-se del públic que els ha acompanyat durant la seva vida, i això és el que han fet aquesta nit a l’Auditori, amb un concert organitzat conjuntament pels festivals Tradicionàrius i Barnasants.

La sala gran pràcticament s’ha omplert per acomiadar-los. Fidels a al seua filosofia i a la voluntat d’acabar amb un somriure, el concert ha estat més una festa, una celebració, que una cerimònia de comiat.

Al Tall han ofert un concert, amb tot, emotiu, on han repassat els seus treballs i el seu repertori més significatiu de les diverses èpoques que han viscut, durant gairebé 40 anys.

La relació amb Barcelona

En arrancar el concert, Vicent Torrent ha pres la paraula. Després de recordar el motiu d’aquesta actuació, ha fet un al·legat a favor de Barcelona i ha manifestat el pes que ha tingut en la trajectòria del grup. Torrent ha demanat al públic: “Ajudeu-nos a tancar una porta que s’ha mantingut oberta els últims 38 anys i que hem travessat molt sovint: la porta d’aquesta ciutat”.

“A Barcelona ens han passat totes les coses bones que poden passar-li a una companyia com la nostra”, ha continuat el músic, “ací hem treballat a la gana, hem triomfat i hem après a ser qui som. Avui tancarem aquesta porta amb un filet d’enyorança recordant tota la felicitat que ens heu proporcionat, però sobretot amb la satisfacció d’haver fet amb el vostre ajut tot el que hem fet. Ens estimem Barcelona. Des d’aquesta ciutat és des don hem anat descobrint la verdadera dimensió de la nostra nació”.

Miquel Gil, també al concert

Són molts els amics, històrics i més recents, del grup que s’han sumat a la celebració. Començant pel cantautor valencià Miquel Gil, que va ser un dels fundadors del grup, la llista de convidats estava formada per Isidor Marí, Jaume Arnella, Jordi Fàbregas, Francesc Ribera Titot, Xavi Sarrià i Miquel Gironés d’Obrint Pas, Jan Maria Carlotti de la Provença, Abdeljalil Kodsi de Marraqueix, Jaume Ayats amb La Nova Euterpe, una colla de dolçainers a càrrec de Pau Puig i una secció de vent amb Eladi Reinon.

Al Tall s’acomiada amb la convicció “d’haver estat fidel a les esperances” dipositades en el seu treball i al seu “compromís amb la música i la cultura del país”, segons van expressar en l’anunci de la seva dissolució.

El grup encapçalat per Vicent Torrent i Manolo Miralles se’n va “satisfet” d’haver assolit els seus objectius, “contribuint a despertar la consciència del país, a reivindicar la llengua i rescatar la nostra forma tradicional de fer música”.

>

Al Tall s’acomiada de Catalunya a l’Auditori de Barcelona / ACN

>

Comparteix

Icona de pantalla completa