Diari La Veu del País Valencià
Hisenda lamenta que l’Estat no done més marge als municipis per a la devolució dels préstecs per a pagar sentències

El conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha lamentat que el Ministeri d’Hisenda i Funció Pública no atenga la petició conjunta i per escrit que li van adreçar el mateix Soler i el president de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, Rubén Alfaro, perquè s’amplie el termini d’amortització dels préstecs sol·licitats pels ajuntaments amb la finalitat de fer front a les obligacions derivades de sentències judicials fermes.

“És una nova portada de l’executiu central al municipalisme a l’hora de donar resposta a problemes greus dels ajuntaments que comporten perjudicis per als ciutadans”, ha advertit el conseller d’Hisenda i Model Econòmic. El 6 de març, Soler i Alfaro van remetre un escrit al Ministeri amb la finalitat de traslladar-li la greu situació d’alguns ajuntaments valencians com a conseqüència de sentències judicials fermes, en les quals se’ls condemna a abonar elevats imports.

A fi de trobar una eixida i una solució a aquest problema per a “garantir el manteniment de la prestació de serveis públics bàsics”, el conseller i el responsable de la FVMP sol·licitaven al Ministeri l’ampliació dels terminis d’amortització dels préstecs per a fer factible l’accés a aquests crèdits per part dels municipis valencians.

La resposta del Ministeri d’Hisenda

El Ministeri d’Hisenda ha remés un escrit en resposta a la missiva de les institucions valencianes en el qual no atén la sol·licitud i trasllada que “aquest Ministeri mantindrà la línia d’actuació ja empresa” i que passa pels préstecs amb càrrec al Fons de Finançament a Entitats Locals existent actualment, “podent-se, si escau, estudiar mesures com la que planteja en el seu escrit”, postil·la, sense assumir cap compromís. “Estem traslladant problemes i oferint solucions, però no hi ha predisposició”, ha criticat Soler, i ha afegit que “qui pateixen les conseqüències són els ciutadans”.

El conseller ha afirmat que la negativa del Ministeri “és una gota més que ompli el got de la falta de lleialtat i solidaritat del govern central amb els 5 milions de valencians”. “No només maltracten la Comunitat Valenciana condemnant-la a un finançament autonòmic i a unes inversions estatals molt per sota de la mitjana, on ocupem els últims llocs del rànquing autonòmic, sinó que a més asfixien les entitats locals, desatenent una petició que podria ajudar-los a suportar la seua càrrega financera”.

Comparteix

Icona de pantalla completa