L'expresident de la CAM es declara culpable per a possibilitar un acord amb la Fiscalia Anticorrupció

Modesto Crespo ha aceptat els delictes d'apropiació indeguda i administració deslleial pel cobrament de 600.000 euros en dietes, que ara haurà de tornar
/ Alacant
14 maig 2018 01:00h
Antiga seu central de la CAM a Alacant.

L'expresident de la Caja de Ahorros del Mediterráneo (CAM) Modesto Crespo s'ha declarat culpable dels delictes d'apropiació indeguda agreujada i administració deslleial pel cobrament de dietes de 600.000 euros en dues quotes, de manera que ha possibilitat l'acord a què han arribat la seua defensa, la Fiscalia Anticorrupció i l'acusació particular representada per Diego de Ramón, en nom de 800 afectats per les quotes participatives i preferents de la CAM. Així mateix, el tribunal li permet no assistir a les sessions del judici, excepte a la seua declaració, a causa de l'estat de salut de la seua dona.

Crespo ha acceptat la seua culpabilitat en la primera sessió del judici contra 21 membres del consell de la caixa d'estalvis, que ha començat aquest dilluns a l'Audiència d'Alacant. La resta dels 20 acusats, entre els quals es troben l'exdirector Roberto López Abad i l'exvicepresident Antonio Gil-Terrón, s'han declarat innocents.

L'acord implica la reducció per a Crespo de la pena de presó de quatre anys a un i la devolució dels 600.000 euros que va rebre en dietes al llarg de diversos terminis. A més, l'expresident de la CAM ha de detallar durant el judici com es va gestar el cobrament indegut de dietes i assenyalar el presumpte dissenyador de l'operació i qui ho va fer possible.

No obstant això, la Fiscalia Anticorrupció s'oposa a retirar l'acusació que pesa contra els exconsellers de la CAM però ha oferit rebaixar la seua petició de condemna per a ells fins als 6 mesos de presó, segons han informat a EFE fonts jurídiques.

L'Audiència d'Alacant jutja a partir d'aquest dilluns un total de 21 exconsellers de la CAM acusats dels presumptes delictes d'apropiació indeguda i administració deslleial pel cobrament de 600.000 euros en dietes de l'expresident de l'extinta entitat financera Modesto Crespo en la societat Tinser Cartera SL.

La Plataforma d'Afectats per la CAM, que exerceix l'acusació particular, s'ha mostrat disposada a retirar els càrrecs respecte a 18 exconsellers en el judici per aquesta causa. Fonts d'aquest col·lectiu, que agrupa 800 perjudicats de l'antiga CAM, han anunciat també, en declaracions als periodistes, que donen suport a la proposta d'acord realitzada per la defensa de Crespo de rebaixar la pena. Per a arribar a l'acord cal que Crespo confesse i es comprometa a tornar en diversos terminis els 600.000 euros en dietes que va percebre entre 2009 i 2011 com a president executiu de Tinser Cartera SL (200.000 euros ara i la resta en els pròxims dos anys).

La Fiscalia Anticorrupció sol·licitava inicialment per a Crespo quatre anys de presó, encara que ja ha donat el seu vistiplau a l'acord amb l'acusat, que inclou la rebaixa de la pena a un any de presó. El fiscal Anticorrupció d'Alacant, Felipe Briones, que reclama també quatre anys de condemna per a l'exdirector general de l'entitat financera Roberto López Abad, s'ha oposat, no obstant açò, a retirar l'acusació per als exconsellers. Anticorrupció reclama en el seu escrit que els 21 acusats indemnitzen conjuntament i solidària amb 600.000 euros Bansabadell Inversió Desenvolupament, SA, societat filial de Banc Sabadell que va absorbir el 29 desembre de 2014 Tinser Cartera.

"Ens ha dit que després de tants anys d'instrucció no pot retirar l'acusació. Ofereix rebaixar-los les penes fins als sis mesos i si no accepten, que demostren la seua innocència en el judici", ha precisat a EFE un lletrat de la defensa. Aquest mateix advocat ha reconegut que alguns dels acusats, com el seu client, estan jubilats i disposats a reconéixer-se culpables i acceptar la condemna oferida per la Fiscalia per a "oblidar-se ja d'açò" però altres "tenen altres causes pendents" i no es volen "conformar".

Burlar els estatus de la CAM

En aquest procés es jutja si el director general de l'entitat va idear un pla per a burlar l'article 9 dels Estatuts de la CAM, que establien el caràcter honorífic i gratuït de la presidència, la qual cosa impedia a Modesto Crespo cobrar dietes extraordinàries. Per a saltar-se la prohibició, López Abad va proposar el 29 de novembre de 2009, a la Comissió de Retribucions de la CAM, que es nomenara Crespo president del Consell d'Administració de la societat Tinser Cartera S.L, una tenedora d'inversions participada al 100% per la caixa, càrrec pel qual anava a percebre 300.000 euros anuals.

La proposta va ser aprovada pel Consell d'Administració de la CAM el 27 de novembre de 2009, un nomenament "merament formal" en una Junta que mai es va reunir físicament i amb una suposada dedicació "inexistent".

El ministeri públic acusa Roberto López Abad d'inductor i cooperador necessari i li demana la mateixa pena que al president, quatre anys de presó, el mateix que sol·licita l'acusació particular i una multa de 400 euros diaris durant 10 mesos. Quant als membres de la Comissió de Retribucions de l'Entitat, al promotor i exvicepresident de la CAM, Antonio Gil-Terrón; a l'expresident de Terra Mítica, Luis Esteban, i a l'exministre socialista, Martín Sevilla, acusats d'autors, Felipe Briones ha proposat la rebaixa de tres anys a nou mesos de presó i una multa diària de 300 euros durant nou mesos. En aquest cas, l'acusació particular eleva la pena de l'exvicepresident a quatre anys de presó.

Quant a la resta dels 16 membres del Consell d'Administració, també autors, Anticorrupció també proposa la rebaixa de dos anys a sis mesos de presó i una multa diària de 10 euros durant tres mesos (900). L'acusació particular retirarà la petició de penes en el cas que hi haja una cooperació efectiva.

next