Diari La Veu del País Valencià
El sector hoteler compensa la pèrdua de llits amb l’increment de les tarifes

Els allotjaments turístics i la competència entre hotels i apartaments són un dels principals reptes als quals s’enfronta el sector vacacional en l’actualitat. No obstant això i malgrat el creixement notable d’apartaments turístics, legals i il·legals, a tot el territori valencià i la lleugera caiguda de les places hoteleres, la rendibilitat que els hotels trauen a les seues habitacions no para de créixer. Almenys és així als establiments hotelers que formen part de la patronal autonòmica Hosbec, que aglutina establiments hotelers d’Alacant i, des de març, també de València.

Segons les dades de què disposa Hosbec, al País Valencià hi ha 12.706 establiments hotelers, 12 més que en el primer trimestre de 2017. Les places disponibles, però, han disminuït en 478 en un any i sumen en total 109.549. La majoria dels hotels i dels llits disponibles es troben a la Costa Blanca, amb la ciutat de Benidorm com a punt principal d’atracció turística.

No obstant això, és també la Costa Blanca la que més places hoteleres ha perdut durant els tres primers mesos de 2018. Concretament, en comparació amb el primer trimestre de 2017, les comarques del sud han perdut 936 llits en hotels. En pèrdues li segueixen la Costa Azahar i la resta de les comarques del nord, on s’han perdut 74 llits. En canvi, a València les places hoteleres han augmentat en 534, de manera que han trencat la tendència a la baixa.

La pèrdua de places, però, no ha fet minvar la rendibilitat que els hotelers trauen dels llits disponibles. Tant és així que la tarifa mitjana per una nit d’hotel ha passat de 57 euros en el primer trimestre de 2017 a 61,7 en l’actualitat. La pujada s’ha donat als hotels de tots els estatus. Així, la nit als hotels de 5 i 4 estreles s’han encarit 4 euros, als de 3 estreles els preus han pujat 4,4 euros per nit i als de 2 esteles, 2,8 euros.

La crescuda de les tarifes ha comportat un augment dels beneficis dels hotels, que per cada habitació ocupada guanyen de mitjana 34,8 euros, 4 euros més que fa un any. Aquesta quantitat és molt superior als hotels de 5 estreles, on la suma arriba als 70,8 euros. Malgrat el creixement, aquestes xifres continuen bastant per davall de la mitjana estatal. Així, una habitació d’hotel a l’estat espanyol genera uns ingressos de 47,4 euros, xifra que puja fins als 108,3 en habitacions en establiments de 5 estreles.

Estada mitjana, llocs de treball i apartaments turístics

Els turistes que passen les seues vacances al País Valencià estan de mitjana als hotels tres dies. La xifra augmenta molt quan es mira només Benidorm, on els visitants passen de mitjana quasi sis dies. Pel que fa a l’ocupació, durant el primer trimestre de 2018 ha rondat el 57% i ha arribat al 78% només a la capital de la Marina Baixa.

Una de les conseqüències directes de l’arribada de turistes és la creació d’ocupació. Així, segons les dades de la patrona hotelera, el sector ha donat feina a 12.654 persones durant el primer trimestre de 2018, la majoria d’elles, una vegada més, a la Costa Blanca.

Quan Hosbec va desembarcar a València, tant el seu president, Antoni Mayor, com la secretària general de la patronal, Nuria Montes, van remarcar que València continua a la cua de les destinacions turístiques estatals, molt per darrere de les illes Canàries i les Balears, Màlaga, Benidorm o Barcelona. És per això que creuen que queda molt per fer a la ciutat malgrat la “projecció important d’aquesta dels darrers anys” i consideren que cal potenciar les seues particularitats i l’oferta diversa.

Si bé això és cert, segons les seues dades, València es cola en el ‘top 20’ de destinacions turístiques de l’estat espanyol. Concretament ocupa la posició 12, amb un total de 856.024 pernoctacions en el primer trimestre de 2018. Benidorm, per la seua banda, ocupa la cinquena posició amb 2.053.658 pernoctacions. Només la superen Madrid, Barcelona, San Bartolomé de Tirajana i Adeje, ambdues a les illes Canàries.

Segons les dades de la patronal hotelera, el nombre de places disponibles en apartaments turístics supera el dels hotels. Així, Hosbec estima que en l’actualitat hi ha al País Valencià 110.143 llits en pisos turístics, enfront de les 109.549 places hoteleres totals. Tal com mostren al seu informe, no només hi ha més places sinó que el visitant que lloga un apartament turístic hi roman més temps que qui opta per un hotel. En concret, als pisos els turistes passen una mitjana de 6,85 dies, mentre que als hotels convencionals n’estan 3.

Comparteix

Icona de pantalla completa