Diari La Veu del País Valencià
Un congrés i tres trobades sobre l’ús de la bicicleta reuneixen aquesta setmana més de 400 ciclistes a València

El XV Congrés Ibèric ‘La Bicicleta i la Ciutat’, que se celebrarà a València aquesta setmana, reflexionarà sobre el paper d’aquest mitjà de transport per a millorar les ciutats com a “instrument” per a “fer-les més saludables, sostenibles i més amables”.

El conclave el lema del qual és ‘La bicicleta i la ciutat’ acollirà també el desenvolupament de la III Trobada de Dones Ciclistes, la conclusió del II Bicifest i la Bicimostra i comptarà amb la participació de més de 400 persones de vint nacionalitats.

El congrés es desenvoluparà entre dijous, 16 de maig, i diumenge, 20 de maig, i les tres trobades paral·leles, dissabte, 19 de maig, i diumenge. Així ho ha indicat aquest dilluns el regidor de Mobilitat Sostenible a l’Ajuntament de València, Giuseppe Grezzi, qui ha presentat el congrés i les activitats complementàries.

Aquesta convocatòria, celebrada el passat any a Saragossa, està organitzada per Amb Bici Coordinadora en Defensa de la Bici i la Federació Portuguesa de Cicloturismo i Usuaris de la Bicicleta. La trobada compta amb el suport i col·laboració de l’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Mobilitat Sostenible, i del col·lectiu València amb Bici, integrat en Acció Ecologista Agró.

Grezzi, que ha expressat la seua satisfacció per poder acollir a València una cita ja consolidada com el Congrés Ibèric de la bicicleta i ha destacat “l’impuls” del govern municipal a aquest mitjà de transport, ha explicat que els debats, ponències i conferències que conformen el programa d’aquesta cita es desenvoluparan en “quatre seus: l’Ajuntament, el Complex Esportiu de la Petxina, el Centre Cultural La Beneficència i el Centre del Carmen”.

El regidor ha apuntat que, a més, hi haurà activitats en el tram IX del Jardí del Túria i recorreguts amb bicicleta per la ciutat. Així mateix, ha comentat que, a més “dels més de 400 inscrits” en aquesta reunió, una xifra que “supera” els registrats en l’edició celebrada el passat any a Saragossa, s’espera comptar amb la participació de molta més gent, atés que la majoria de sessions són obertes.

“El congrés no és una activitat tancada. Volem involucrar tota la ciutat”, ha ressaltat Giuseppe Grezzi, que ha agregat que el programa culminarà el cap de setmana “amb activitats per a gent de totes les edats” en el II Bicifest i la Bicimostra. El regidor ha destacat també que “50 voluntaris col·laboraran desinteressadament en totes les activitats” per a ajudar al seu desenvolupament.

Ple de la bicicleta

Entre les propostes previstes, Grezzi ha citat el ple de la bicicleta programat per a dimecres a l’Ajuntament de València, una sessió en la qual està previst que participe l’alcalde d’aquesta ciutat, Joan Ribó, i regidors de la corporació local al costat de representants de diferents poblacions valencianes i de diversos països. Igualment, ha assenyalat que durant el congrés es parlarà també del Pla Estratègic Estatal de la Bicicleta, en el qual treballa la Direcció general de trànsit (DGT).

Per la seua banda, en representació de València amb Bici, Belén Calahorro, que ha comparegut en la roda de premsa al costat del titular de Mobilitat Sostenible, ha indicat que el Congrés Ibèric ha anat creixent al llarg dels últims anys “igual que l’ús” de la bicicleta “en l’espai públic i les ciutats”.

Així, ha valorat que haja passat de ser una cita en la qual s’intercanvien experiències entre ciclistes i entre els col·lectius que els agrupen a una reunió amb major participació i debat entorn de l’ús de la bicicleta, “una eina” per a “fer ciutats millors”. “La bicicleta és l’excusa per a veure què podem millorar a la ciutat per a disminuir la contaminació i millorar la qualitat de vida”, ha exposat.

Calahorro ha afirmat que el congrés comptarà amb “quatre eixos” entorn dels quals es desenvoluparan els debats i activitats i ha precisat que seran ‘La ciutat a l’abast de tots’, ‘Amb bici mola més’, ‘Reptes de la bici’ i ‘Ciutats compartides’. La representant de València amb bici ha destacat que, junt amb els membres de l’administració i dels col·lectius ciclistes, es comptarà amb representants del món universitari i amb altres persones que, a través de “comunicacions variades” procedents de “diferents llocs del món”, donaran a conèixer les seues “experiències i projectes”.

Solament dones

Així mateix, ha citat la intervenció que donarà a conéixer l’ajuda prestada a Mèxic pel col·lectiu ciclista després del terratrèmol registrat el passat any. Quant a la III Trobada de Dones Ciclistes, ‘Cap a la ciutat amable totes comptem’, ha destacat que serà una cita exclusivament femenina que servirà per a “visibilitzar projectes de dones” i deixar testimoniatge de “la lluita perquè l’espai públic incloga la dona i siga més inclusiu”.

En aquesta cita s’analitzarà la situació del col·lectiu femení en la mobilitat i l’ús de la bicicleta, es parlarà d’ecofeminisme i es desenvoluparan tallers per part de dones mecàniques i sota el lema ‘Amb les mans en el greix’.

Calahorro ha afegit que entre les activitats previstes durant les tres trobades hi haurà també una actuació d’albades amb lletres sobre la bicicleta i la ciutat i exposicions de dones creatives en camps com la fotografia, la il·lustració o la poesia.

Comparteix

Icona de pantalla completa