Diari La Veu del País Valencià
El PPCV consideraria un frau a la democràcia una llei electoral sense el seu suport

Sembla que la postura dels partits polítics valencians respecte a la reforma de la llei electoral valenciana en el proper ple de les Corts seguirà sent la mateixa que en els darrers mesos. De fet, la setmana passada durant una taula redona que es va organitzar a propòsit del 35é aniversari de les primeres eleccions al Parlament valencià, els síndics de cada grup parlamentari admeteren en públic les poques possibilitats que té d’eixir endavant aquesta proposta de modificació de l’actual llei valenciana electoral davant les discrepàncies exposades entre les diferents formacions.

Aquest dimarts, la portaveu adjunta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana (PPCV), María José Català, ha assegurat, durant la roda de premsa després de la Junta dels Síndics, que seria “un frau per a la democràcia” que aquesta reforma electoral –presentada pels partits del Botànic– finalment s’aprovara. “És una temeritat i irresponsabilitat que tres partits que no representen la majoria dels valencians vulguen fer una modificació de les regles del joc sense que els partits majoritaris estiguen d’acord, tenint en compte que en les últimes eleccions el Partit Popular ha sigut la formació més votada”, ha asseverat Català.

Així doncs, la portaveu popular ha deixat clar que mostraran “la seua disconformitat” a reformar la llei valenciana electoral en vigor més de 30 anys, atés que aquesta decisió no es pot prendre sense arribar a un consens amb els partits majoritaris. Però aquestes declaracions de Català no es corresponen amb el que recull l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, on s’especfica que aquesta reforma es pot aprovar amb el suport dels dos terços del Parlament, amb la qual cosa seria factible, ja que actualment el PPCV té 31 escons d’un total de 99.

Seguint amb aquest tema, la diputada ha destacat que en l’àmbit estatal sempre que s’ha plantejat realitzar una modificació de la llei electoral s’ha realitzat amb l’aprovació de les formacions amb més vots. “En l’anterior legislatura el Partit Popular va proposar una reforma de la llei electoral estatal per tal que accedira al govern el partit més votat i finalment no es va portar endavant perquè precisament el PSOE es va oposar”, ha al·legat Català.

Ciutadans es manté ferm respecte la seua proposta

La decisió de Ciutadans determinarà el fracàs o èxit d’aquesta reforma electoral perquè són insuficients els vots de Podem, Compromís i PSPV. El diputat Antonio Subiela, acompanyat per Juan Córdoba, ha reiterat les exigències que consideren que la reforma ha d’incloure; en cas contrari, no donaran el seu suport. Entre els requisits que demanden, es troben la incorporació de la circumscripció única, la proporcionalitat en els vots –un vot, una persona–, les llistes obertes i la incomptabilitat dels càrrecs. Consideren, doncs, que si no es realitza una “reforma màxima” no tindrà cap sentit posar en marxa aquesta nova llei electoral.

Comparteix

Icona de pantalla completa