Diari La Veu del País Valencià
Les Corts demanaran la desmilitarització del convent de Sant Doménec

La Comissió de Cultura de les Corts ha aprovat aquest dimarts que la cambra sol·licite al govern espanyol “la cessió a la Generalitat de l’antic convent de Predicadors, ara conegut com a convent de Sant Doménec, situat a la ciutat de València”, en Capitania “perquè s’incorpore al patrimoni públic valencià”.

Això implicaria el trasllat del govern militar –la Capitania– i, en conseqüència, la desmilitarització d’un edifici que fa aquestes funcions des de 1840, pocs anys després de la desamortització del patrimoni immobiliari de l’Església pel nou estat liberal.

Hi han votat a favor Compromís –promotor de la mesura– PSPV i Podem. Ciutadans ha optat per l’abstenció i el PPCV s’hi ha oposat. La moció preveu que “el Consell, una vegada s’haja recuperat l’ús públic del convent de Sant Doménec, li done un ús públic, desmilitaritzat, i el done a conéixer a la ciutadania com un dels béns més importants del patrimoni valencià, a més de garantir l’accés al públic”.

El convent de Sant Doménec és un dels monuments gòtics més importants de la ciutat de València, fundat per Jaume I i llar de sant Vicent Ferrer i Lluís Bertran. Va ser visitat i protegit pels reis d’Aragó i de la casa d’Àustria i diverses vegades seu de les Corts valencianes. És un precedent de les llotges de Palma i de València i gran focus religiós i cultural. Monument historicoartístic des del 1931, és un edifici poc conegut a causa del seu restringit horari de visites, ja que alberga la Capitania General de València des del 1840.

Darrerament, les Corts van organitzar al convent l’acte de commemoració del 600é aniversari de la creació de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa