Diari La Veu del País Valencià
El Consell d’Europa inhabilita ‘parcialment’ Pedro Agramunt durant 10 anys

El Consell d’Europa ha decidit inhabilitar durant 10 anys el senador popular Pedro Agramunt, sobre qui recauen acusacions de presumpta corrupció. Així, el Consell d’Europa l’inhabilita per a participar en missions electorals d’observació de l’Assemblea del Consell d’Europa i per a presidir comissions al si de l’Assemblea d’Estrasburg. També serà inhabilitat, tot i que només per als 2 anys vinents, el diputat del PDeCAT Jordi Xuclà.

La decisió del Comité de Regles, reunit ahir a París, haurà de ser ratificada per l’Assemblea i arriba després d’escoltar aquest dimarts les al·legacions d’Agramunt i Xuclà, entre altres persones, sobre les sospites de corrupció llançades per una investigació interna del Consell.

En un comunicat, el Comité de Regles conclou que Agramunt i Xuclà “van infringir seriosament” el Codi de Conducta i estableix sancions temporals en la seua tasca en l’Assemblea. Durant aquest temps no podran exercir d’observadors electorals ni ser designats presidents o vicepresidents d’una comissió o subcomissió de l’Assemblea del Consell d’Europa. La sanció afecta també aspectes institucionals, ja que se’ls priva de formar part de delegacions de l’Assemblea i tampoc podran realitzar preguntes al Comité de Ministres del Consell d’Europa, òrgan de decisió del Consell format per ministres d’Exteriors dels països membres.

En la diana de la corrupció

La proximitat d’Agramunt al president de Síria, Bashar al-Assad, li va costar la presidència de la Mesa de l’Assemblea Parlamentària del Consell d’Europa (PACE). Ara, les discutibles relacions amb els governants de l’Azerbaidjan descobertes per una investigació de l’organisme europeu han posat el senador valencià i líder del PPCV dels primers anys al centre de la diana de la corrupció.

Les seues gestions, presumptament compensades amb regals i altres atencions pel règim de Bakú perquè l’organisme paneuropeu avalara el procés polític al país caucàsic, han produït una allau de demandes d’explicacions per part d’Agramunt. “Tant de bo poguera fer eixes coses”; d’aquesta manera va negar Agramunt haver acceptat suborns amb prostitutes.

El senador va defensar aquest dimarts davant el Consell d’Europa la seua innocència enfront de les acusacions de presumpta corrupció i va denunciar ser víctima d’una operació “de lobbies i grups de pressió exercida per activistes que, a més, donen suport al moviment independentista de Catalunya”.

Satisfet per “una sanció menor”

Agramunt ha rebut amb satisfacció aquesta decisió, ja que considera que es tracta “d’una sanció menor”. En declaracions a Europa Press ha assenyalat que “qualsevol” acusació de corrupció ha sigut “desmuntada” i que la prova d’això és que s’han desoït les peticions d’expulsió.

El senador ‘popular’ remarca que podrà continuar en l’Assemblea i exercir la seua tasca parlamentària votant i prenent la paraula en l’hemicicle d’Estrasburg.

Comparteix

Icona de pantalla completa