Diari La Veu del País Valencià
La justícia belga rebutja extradir els exconsellers catalans Toni Comin, Meritxell Serret i Lluís Puig

Bèlgica ha rebutjat aquest dimecres l’euroordre d’extradició contra els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig. El jutge ha considerat que la petició d’extradició emesa pel Tribunal Suprem té “irregularitats” i l’ha desestimada.

“El jutge ha decidit que l’euroordre no s’executarà, ha sigut rebutjada per la justícia belga perquè es considera, com havíem proposat des de la defensa, que no compleix amb els requisits de forma que la norma preveu; és una euroordre irregular”, ha indicat Toni Comín, que ha advertit que la decisió “ferma” del tribunal “posa de manifest que s’abusa del codi penal per perseguir polítics”.

“És el moment que s’acabi amb aquest abús”, ha dit el conseller destituït. “Demanem que s’acabi la judicialització de la política, volem la llibertat dels nostres companys, que es resolgui políticament aquest conflicte per la via democràtica i pacífica”, ha assegurat la consellera cessada Meritxell Serret.

Fonts de la defensa ja havien indicat abans de la vista, que ha començat a les 9 del matí, que el més previsible era que es rebutjara l’extradició. A més, el jutge proposarà també a quins delictes s’equiparen els càrrecs que imputa als consellers la justícia espanyola en l’euroordre. La decisió del jutge belga podria, per tant, fer-se pública en les pròximes setmanes. L’advocat Jaume Alonso-Cuevillas, de l’equip jurídic dels exconsellers, manté la “plena confiança” en la justícia belga.

L’expresident Carles Puigdemont ha sigut un dels primers a reaccionar a la noticia. Així, després de la decisió de no extradir els exconsellers, Puigdemont ha destacat que la Unió Europea “garanteix el dret a un judici just”. El líder de JxCat ha dit que els jutges europeus prenen decisions “al marge de les opinions polítiques”. “És una bona notícia”, ha piulat Puigdemont, en un missatge en alemany.

Comparteix

Icona de pantalla completa