Diari La Veu del País Valencià
Ciutadans pacta amb el govern espanyol destinar 10 milions al transport metropolità de València

Ciutadans ha aconseguit un principi d’acord amb el govern espanyol perquè s’aproven les esmenes territorials de la formació taronja als Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) de 2018, entre elles la que planteja destinar 10 milions d’euros al transport metropolità de València.

Les esmenes en clau valenciana sobre les quals hi ha acord, i que es debatran aquest dijous en comissió, inclouen, a més d’eixos 10 milions per a l’Autoritat de Transport Metropolità de València (ATMV), un milió d’euros per a la carretera N-238, que uneix Castelló amb Vinaròs. Segons han informat fonts de Ciutadans, també s’ha acordat incloure en els PGE un milió d’euros per a la connexió ferroviària de Rodalies Alacant, Elx i Múrcia amb l’aeroport d’Alacant-El Altet.

La gerent de l’ATMV, María Pérez, ha criticat la decisió i ha apuntat que “els fons no són o no haurien de ser una subhasta” i ha considerat que les quantitats han de respondre a un criteri tècnic i no estar sotmeses a criteris arbitraris que desconeixem”.

Aquesta suma queda molt lluny dels 38 milions d’euros que tant la Generalitat com l’Ajuntament de València demanen per a l’ATMV. De fet, una comitiva d’alts càrrecs valencians i també de la societat civil van viatjar a Madrid per a demanar a Montoro que s’incloguera als PGE una partida per al transport metropolità valencià.

El ministre d’Hisenda, Cristobal Monotoro, es va negar a rebre els alcaldes de l’àrea metropolitana de València i va emplaçar els representants a tornar el dia 27, últim dia hàbil per a presentar esmenes als comptes públics. A la reunió d’eixe dia, en la qual no hi va estar el ministre, van acudir el conseller d’Hisenda, Vicent Soler; el director general d’Obres Públiques, Carlos Domingo; la gerent d’ATMV, María Pérez, i el secretari autonòmic d’Obres Públiques, Vicent Boira.

A tots ells, el departament de Montoro els hi va indicar que la petició de 38 milions per al transport valencià arribava massa tard, tot i que és una reivindicació històrica de l’actual Consell. La secretària general de Finançament Autonòmic i Local, Belén Navarro, va apuntar que donar els 38 milions d’euros a València suposaria obrir un meló del qual demanarien una part la resta de ciutats espanyoles. Cal recordar que Madrid, Barcelona i les illes Canàries ja disposen d’una partida expressa dels PGE per a finançar el seu transport. Ara, el País Valencià no rebrà ni la meitat del que demana.

Comparteix

Icona de pantalla completa