Diari La Veu del País Valencià
César Sánchez recula i deixa en suspens les subvencions a dit de la Diputació d’Alacant als municipis

La Diputació d’Alacant capitanejada pel popular César Sánchez tenia previst aprovar durant la comissió d’Hisenda celebrada aquest dimecres un dels assumptes que més polèmica i conflicte ha generat dins de la corporació: el pla d’inversions que recupera les subvencions nominatives. Es tracta de recursos que atorga la diputació a dit als municipis, és a dir, sense seguir cap criteri objectiu, com ara la població. No obstant això, aquesta proposta encapçalada pels diputats del Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) finalment no s’ha debatut, atés que no es va incloure en l’ordre del dia.

Aquest fet ha sigut especialment celebrat pel portaveu de Compromís, Gerard Fullana, que defensa la fi d’aquest tipus d’ajudes perquè considera que no responen “a principis democràtics”. El portaveu nacionalista acusa el PSPV de ser còmplice del PPCV en aquest pla i de mantindre negociacions “opaques” a l’esquena de la resta de grups. El diputat socialista José Chulbi, en canvi, nega que s’estiguen produint reunions alienes a la resta de partits i, fins i tot, assegura que “sol mantindre un contacte continu amb Fullana”.

Pel que fa a la postura del seu partit sobre aquestes ajudes el també alcalde de Xàbia ha deixat clar que fins ara no ha mostrat el seu suport “al 100%” i que no se’ls pot acusar de res tenint en compte que aquest assumpte no s’ha debatut. “Compromís està parlant d’una cosa que fins al moment no s’ha produït. El que no es pot negar és que aquestes ajudes han existit tota la vida, però nosaltres volem que la proposta continga un sistema raonable”, explica Chulbi.

Un assumpte judicialitzat

En juny de l’any passat, la Diputació d’Alacant va aprovar injectar 777.146 euros en la localitat de Bussot (l’Alacantí) per a la construcció d’un poliesportiu. Aquest va ser el detonant perquè Compromís prenguera mesures serioses sobre les “ajudes a dit” perquè el poble de 3.200 habitants beneficiari està governat pel popular Alejandro Morant, qui també és vicepresident tercer de la corporació. Així doncs, Compromís va portar aquest expedient als tribunals i, en un primer moment, va ser admés a tràmit pel jutjat número 4 d’Alacant. Davant aquest procés judicial, el PPCV va assegurar al jutge que l’ajuda no es concediria i va demanar l’arxivament del cas. Però no serà així. Ahir es va fer públic que la causa continuarà oberta.

Aquest nou colp judicial no ha agradat al president de la Diputació, César Sánchez. Per això, ha sol·licitat una comissió bilateral Diputació-Generalitat per a exigir a Ximo Puig que faça recapacitar el seu soci de govern i que deixe de “boicotejar” la institució. A més, Sánchez ha recriminat a Compromís que critique unes ajudes que “s’han concedit de la mateixa manera durant els últims anys des de la Diputació de València i la Generalitat”.

La Diputació de València, tot i no haver eliminat la totalitat de les subvencions nominatives, sí que ho ha fet respecte de les partides per als municipis. El passat febrer la vicepresidenta de la institució, María Josep Amigó, va explicar que ha reduït les ajudes no reglades a 2 milions d’euros, el que representa un 0,4% del total del pressupost. Els criteris apuntats per Amigó per a la concessió d’aquestes ajudes nominatives són: quan hi ha convenis de col·laboració amb la Generalitat o altres institucions (com ocorre amb el Pla Municipal del Manteniment d’Escoles); amb associacions que per les seues característiques no concorden en convocatòries de concurrència competitives, i, finalment, per “qüestions d’excepcionalitat”, com ara catàstrofes naturals.

Desbloquejar la situació

Compromís mantindrà aquest dijous una reunió amb el PSPV amb l’objectiu de desbloquejar aquesta situació. Fullana espera que els socialistes pacten amb ells recuperar “l’esperit del consens i de repartiments dels anys 2016 i 2017”. En aquest sentit, la formació nacionalista ja prepara una esmena que afectaria únicament el paquet dels 7,3 milions d’euros de subvencions a dit dels 31 milions d’euros previstos.

Comparteix

Icona de pantalla completa