Diari La Veu del País Valencià
Els treballadors de la ceràmica eixiran al carrer si la patronal no retorna els drets laborals precrisi

La crisi econòmica que va començar fa ara deu anys va afectar de forma transversal tots els sectors industrials i productors. Però si en va haver un especialment afectat va ser el de la construcció i tots els relacionats amb ell. Els treballadors, representats pels sindicats, van haver de cedir en condicions laborals i drets per a mantindre les seues ocupacions en un moment on tant la producció com les vendes van caure molt, empentades per la davallada de la demanda.

Un dels sectors que “per responsabilitat” més va cedir davant les empreses i la patronal va ser el ceràmic. El clúster ceràmic es concentra en la demarcació de Castelló i aglutina al voltant de 140 empreses i que donen feina a 16.000 treballadors de forma directa. En 2015, van renovar el conveni sectorial autonòmic amb la patronal l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (Ascer). El nou acord tenia una vigència de dos anys, fins al 31 de desembre de 2017. Per a permetre la recuperació del sector, els sindicats van cedir a augmentar la jornada laboral en 16 hores, de manera que es van convertir en el sector relacionat amb la construcció que més hores treballa. En total, 1.776 hores anuals.

També van acceptar una baixada de sou. Segons expliquen els sindicats majoritaris, UGT i CCOO, amb el conveni signat en 2015 els treballadors acceptaven l’absorció del 30% complements salarials, amb la qual perdien una part important del seu sou. En gener de 2018, els sindicats van iniciar negociacions amb Ascer però asseguren que “totes les demandes dels treballadors són línies roges per a la patronal”, malgrat que els sindicats asseguren que el que demanen és el que ja tenien abans de la crisi.

Segons ha explicat el secretari general de FICA UGT-PV, Daniel Argente, “la situació econòmica ha canviat i ara tothom reconeix que es genera riquesa”, com demostren per exemple els augments del PIB. És per això que en la negociació del nou conveni volen recuperar les condicions laborals precrisi. En aquest sentit, tant UGT com CCOO demanen un augment salarial del 2% anual, amb actualitzacions segons l’IPC, un plus de treball per torns, la reducció en dos dies de la jornada anual i la retirada de l’absorció dels complements salarials.

Per la seua banda, la patronal ofereix una pujada de sou de l’1,4% anual i assegura que l’augment de dos dies de jornada laboral es va compensar amb un increment salarial no absorbible del 0,91%. També rebutgen una actualització dels salaris segons l’IPC per a compensar la pèrdua de poder adquisitiu dels darrers anys perquè consideren que aquesta pèrdua no ha ocorregut. Ascer considera que les demandes que fan els sindicats “són inassumibles per a les empreses” i posarien en risc la seua recuperació.

Recuperació del sector ceràmic

Davant aquesta afirmació, els sindicats asseguren que des que en 2013 es van devaluar els preus dels productes, les vendes van incrementar-se, respectivament, un 6%, un 7% i un 7% en 2015, 2016 i 2017. Encara que Ascer ha cedit en alguns aspectes, com són la desregularització de la jornada o les condicions de les noves contractacions, això no és suficient per als sindicats i les dues parts consideren que les negociacions estan bloquejades.

De fet, Ascer va confirmar a principis de febrer en la fira Cevisama la recuperació del sector. En 2017 les empreses ceràmiques van exportar per valor de 2.700 milions d’euros, mentre que al mercat interior les vendes van ascendir a 800 milions, segons va comunicar el president d’Ascer, Vicente Nomdedéu. Aquestes xifres representen una crescuda del 5% i del 10% respecte a 2016 i mostren que el sector està “cada vegada més sa gràcies a l’esforç dels empresaris i dels treballadors”. El president de la patronal va destacar que “per fi” es pot parlar de creixement al sector, una pauta que espera que continue en 2018 i 2019.

Pel que fa a les contractacions, en l’últim any es van crear al voltant d’uns 800 llocs de treball directes al sector, és a dir, unes 30 noves ocupacions cada dia, segons les dades de la patronal. Nomdedéu va assegurar que els nous llocs de treball al sector són “estables, de continuïtat i sans”. A aquesta creació d’ocupació directa cal afegir les ocupacions indirectes, que el president d’Ascer xifra en unes 500.

Protestes i manifestacions

Coincidint amb la protesta d’àmbit estatal en favor de la negociació col·lectiva, UGT ha convocat els treballadors de la ceràmica a eixir al carrer per a protestar contra el bloqueig de les negociacions. Aquesta, però, no serà l’única protesta que convocaran els sindicats si no s’arriba a un acord abans de juliol. El secretari d’acció sindical de la Federació de Construcció i Serveis de CCOO a Castelló, Jordi Riera, assegura que si la situació es manté, en juny tornaran a eixir al carrer.

Així, s’ha establit un calendari d’assemblees als centres de treball per a informar els treballadors del sector. Aquestes assemblees aniran produint-se al costat d’altres mobilitzacions durant tot el mes de juny. A la fi de juny es convocarà una altra assemblea per a valorar la situació i decidir, si fóra necessari, fer un pas més en les mobilitzacions i convocar vaga.

Comparteix

Icona de pantalla completa