Diari La Veu del País Valencià
Una concentració a València exigeix a Rajoy els 120 milions robats del pacte contra la violència masclista

Una concentració a la plaça de l’Ajuntament de València aquest dimecres ha exigit els 200 milions d’euros que es van comprometre en el Pacte d’Estat contra la violència masclista, dels quals 120 milions han sigut “robats”, i ha reclamat al govern espanyol “menys llacets i més eurets”. “Rajoy, estem mortes amb el teu pressupost”, han corejat les manifestants.

La mobilització ha arrancat sobre les set de la vesprada, quan els assistents s’han congregat a l’epicentre de la plaça de l’Ajuntament de València per a protestar perquè solament s’haja dotat el pacte amb 80 milions d’euros en 2018, enfront dels 200 que es van acordar.

En la concentració s’han pogut llegir pancartes com ‘Ens han robat 120 milions’ i consignes com ‘No falten diners, falta voluntat, hi ha per a Defensa i no per a Igualtat’, ‘Rajoy, trolero, ens lleves els diners’, ‘Culpable l’estat patriarcal’ o ‘pacte=pressupost’. Els manifestants han corejat lemes com “Menys lacells, més eurets”, “No estem totes, falten les assassinades”, “On està, on està, la ministra d’Igualtat?”, “Rajoy, estem mortes amb el teu pressupost” o “Dona, si no lluites el Congrés no t’escolta”.

A la concentració, convocada per organitzacions feministes, partits i sindicats de l’àmbit estatal, han assistit l’alcalde de València, Joan Ribó; la vicepresidenta de la Generalitat i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra; el secretari general de Podem, Antonio Estañ; la primera tinent d’alcalde, la socialista Sandra Gómez, i representants sindicals i d’associacions feministes, entre d’altres.

La representant d’Alerta Feminista Cándida Barroso ha manifestat que la protesta està “recordant-li al govern [espanyol] que té un compromís incomplit”. “Ens ha robat 120 milions del promés al Pacte d’Estat contra la Violència de Gènere per a 2018”, ha manifestat.

“Presa de pèl”

Barroso ha acusat l’executiu de Rajoy de protagonitzar una “presa de pèl”, perquè “pràcticament s’estan assassinant dues dones per setmana” i ha retret que siga “tan miserable de no satisfer uns diners compromesos amb tots els partits polítics de l’arc parlamentari”. “A la primera oportunitat s’ha desmarcat i falten 120 milions”, ha postil·lat.

“Cent milions anirien destinats a millorar els serveis en les comunitats autònomes en matèria d’educació i sanitat, i en matèria de justícia, i als ajuntaments en matèria de serveis socials, sobretot en atenció directa i urgent de les víctimes”, ha afegit.

“Tot açò no es podrà millorar”, ha lamentat, abans d’assenyalar, preguntada sobre les possibles causes d’aquest incompliment, que el govern espanyol és “masclista, misogin i que, a més, les dones, el 51% de la població, li importen una fava”. “Estan més preocupats a mantenir el seu cul a les seues butaques que a solucionar els problemes d’aquest país”, ha resolt.

Oltra: “La violència es combat amb diners”

En la mateixa línia s’ha pronunciat la consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, que ha reivindicat els 200 milions d’euros per a la lluita contra la violència masclista i ha lamentat que “hagen caigut pel camí 120 milions”. “No sé si tenen un problema amb les matemàtiques o amb els màsters que els han regalat, si no saben comptar”, ha postil·lat.

Oltra ha defensat que “la violència de gènere no solament es combat amb bones paraules, es combat amb diners” i que els qui gestionen la protecció a les víctimes són les comunitats autònomes i municipis. “Va haver-hi molts partits que van donar el sí al pacte d’estat precisament perquè hi havia un compromís amb aquests 200 milions”, ha recordat. “Per tant, Rajoy, el seu govern i els que li donen suport, com el senyor Albert Rivera” han de saber que no hi ha “prou a posar-se un llaç morat”. “El 8M aquest país va dir prou al masclisme, a la violència contra la dones i a un sistema que està discriminant les dones en molts àmbits. Si Rajoy i Rivera no han entés aquest missatge, les dones seguirem al carrer. Els governs a favor de la igualtat seguirem al carrer i açò no pararà”, ha manifestat.

Comparteix

Icona de pantalla completa