Quim Torra promet el càrrec de president de Catalunya sense esmentar la Constitució espanyola ni el Rei

L'acte, celebrat en una sala desproveïda de qualsevol símbol espanyol, només ha comptat amb la presència del president del Parlament Roger Torrent
17 maig 2018 01:00h /
El president de la Generalitat, Quim Torra, acompanyat del president del Parlament, Roger Torrent, durant la cerimònia de la presa de possessió.

Quim Torra ja és, a tots els efectes, el 131é president de la Generalitat de Catalunya. La presa de possessió, que només ha durat 1 minut i 45 segons i s'ha celebrat al saló Verge de Montserrat del Palau, ha estat sòbria, discreta i sense convidats, tal com s'havia preparat. Torra ha assumit el seu càrrec en presència del president del Parlament, Roger Torrent, i tots dos han acudit a l'acte amb el llaç groc que reclama la llibertat per als independentistes presos en la solapa.

Finalment, Torra ha utilitzat, amb to solemne, la mateixa fórmula de prometatge que ja va fer servir el seu antecessor, Carles Puigdemont: "Prometo complir lleialment les obligacions del càrrec de president de la Generalitat amb fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya, representat pel Parlament", sense fer cap esment a la Constitució espanyola, ni a l'Estatut, ni al Rei. De fet, el monarca no ha estat present ni en el prometatge ni en la sala.

El govern espanyol, que ha tingut la mirada posada sobre la presa de possessió, havia demanat a la Generalitat que la cerimònia comptara amb una bandera espanyola junt amb la senyera catalana i un retrat de Felip VI, però cap d'aquests elements ha estat visible al saló Verge de Montserrat finalment.

La cerimònia ha començat amb el torn de paraula del secretari de govern, Víctor Cullell, que ha llegit el decret de nomenament i, tot seguit, Torra ha pronunciat la fórmula de prometatge davant una taula on hi havia únicament el medalló que simbolitza la Presidència de la Generalitat des de Francesc Macià i que ha estat la mateixa que va fer servir Carles Puigdemont. En cap moment ha fet referència a la Constitució, però sí que ha promés fidelitat a la voluntat del poble de Catalunya. En acabar, s'ha apropat a Torrent per a donar-li les gràcies i el president del Parlament li ha desitjat "sort". "Sort per a tots", ha respost Torra. Per acabar, el nou president de la Generalitat s'ha apropat als huit membres de la seua família més propera, que també han assistit a la cerimònia.

La presa de possessió de Torra no ha tingut ni l'estètica ni l'estructura habituals dels seus antecessors. La situació política ha fet que volgudament s'haja preparat una posada en escena molt més sòbria, curta i discreta. A més, per primera vegada l'acte de presa de possessió del president de la Generalitat està supervisat pel govern espanyol, tenint en compte que el 155 no s'alçarà fins que prenguen possessió els consellers. I això ha provocat que la cerimònia haja estat celebrada sota la mirada del govern espanyol i amb un intent per controlar l'escenografia i alguns dels detalls. Segons fonts de l'executiu estatal, a última hora s'ha decidit no enviar ningú per a supervisar físicament l'acte i el mateix govern espanyol s'ha queixat rebutjant la possibilitat d'enviar cap membre a la presa de possessió.

El que també ha cridat l'atenció és el canvi d'ubicació, ja que s'ha traslladat la cerimònia del saló Sant Jordi al saló Verge de Montserrat, de menors dimensions. El paper del president del Parlament, Roger Torrent, també ha sigut diferent al d'altres preses de possessió i, a diferència d'anteriors ocasions, ha estat més testimonial i poc participatiu. Habitualment, era el president del Parlament qui preguntava el prometatge al nou cap del govern i qui podia imposar el tradicional medalló al nou president. Però en aquest cas, el medalló estava sobre la taula, però no s'ha imposat a Torra.

next