Diari La Veu del País Valencià
Cs i PPCV celebren els 10 milions per al transport metropolità i PSPV i Compromís denuncien que es tracta d’una almoina

L’anunci del pacte entre Ciutadans i el govern espanyol per a aprovar la inversió de 10 milions d’euros per al transport metropolità de València ha encetat una nova batalla entre els diferents partits polítics. Així, mentre Ciutadans i el Partit Popular de la Comunitat Valenciana (PPCV) s’han mostrat aquest dijous molt satisfets per acabar amb “una reivindicació històrica”, el PSPV i Compromís ho han vist com un pas enrere.

Però el debat no s’ha generat únicament entorn a l’esmena, sinó al voltant del compromís que ha anunciat la líder dels populars Isabel Bonig al jardí de les Corts: “Juntament amb aquestos 10 milions acceptats pel govern d’Espanya també es promourà el seu manteniment en els pròxims tres anys, de manera que per al 2019 hi haurà 20 milions i, per al 2020, 30 milions més; és a dir, un total de 60 milions d’euros”. I ha afegit que espera que el PSPV i Compromís “deixen de criticar”, alhora que els ha exigit que donen suport a una esmena que ha estat “molt lluitada” per la seua formació.

El síndic del PSPV, Manolo Mata, per la seua part, ha titllat de “gran estafa” aquesta proposta perquè considera que l’ajuda es limitarà únicament als 10 milions d’euros “amb independència que hi haja més necessitats”. Així mateix, ha manifestat que el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, podrà “enganyar els seus d’una irrealitat” però no els socialistes. “No és possible que Ciutadans i el PPCV vinguen a alegrar-se d’aquesta patada en la boca. Ací va haver una època en què es destinaven 38 milions quan estava Zapatero, però Barbera i Zaplana s’ho van carregar”, ha criticat el diputat socialista.

L’alcalde de València, Joan Ribó, també ha qüestionat aquesta promesa del govern de Rajoy com “una almoina” per a cobrir les necessitats de la societat valenciana. Així mateix, ha recordat, com Mata, que la injecció de diners que hauria d’anar per al transport metropolità són els 38 milions d’euros anuals. “És absolutament intolerable el plantejament que es fa, la quantitat que necessita l’Ajuntament, la Generalitat i l’àrea metropolitana està molt clara, molt definida”.

“Una fake new

El cap del Consell, Ximo Puig, també s’ha pronunciat respecte d’aquest assumpte que no el concep com “un èxit”. Així, considera que es tracta d’una “fake new” perquè no té cap dubte que no es durà endavant. Sota el seu punt de vista, el transport metropolità viu una situació “d’injustícia equitativa”.

Comparteix

Icona de pantalla completa