Diari La Veu del País Valencià
València celebra diumenge una jornada lúdica per a conscienciar sobre la importància del comerç just

La plaça de l’Ajuntament de València acull aquest diumenge l’acte final de les celebracions del Dia Mundial del Comerç Just al País Valencià amb la celebració de la festa #SomComerçJust 2018, que en aquesta nova edició ha reforçat l’oferta d’activitats gratuïtes per a tots els públics, amb més tallers infantils, contacontes, titelles, circ i màgia, a més de batucada i els concerts dels grups valencians Li Dancing Pepa, Swing Band i VADEBO.

Aquest model de consum està en creixement en els darrers anys, segons les dades de què disposa la Coordinadora Valenciana d’ONG, organitzadora de la jornada. Al País Valencià, el comerç just es practica des de l’any 1995. Des de la coordinadora celebren que solament en 2016 les vendes van augmentar a tot l’estat espanyol un 15%. Aquestes xifres suposen el doble de la seua taxa de creixement anual mitjà de l’última dècada i ha generat 40,05 milions d’euros. Malgrat l’increment, el consum mitjà a l’Estat se situa en tan sols 0,86 euros per persona i any, enfront dels 13,70 euros de la mitjana europea, segons la Coordinadora Estatal de Comerç Just.

L’objectiu de les organitzacions que el promouen és ajudar a combatre xacres com l’explotació infantil, que afecta 168 milions de xiquets a tot el món, i el treball forçós, en el qual es veuen atrapades 25 milions de persones. El comerç just contribueix activament a disminuir les desigualtats i la pobresa que, en la seua forma més extrema, afecta en el món 770 milions de persones, segons les últimes dades del Banc Mundial, tal com apunten des de la coordinadora.

Per a conscienciar la societat valenciana de la necessitat de practicar el comerç just, la Coordinadora Valenciana d’ONG es va presentar divendres en un acte que va comptar amb la presència de l’alcalde, Joan Ribó; la regidora de Participació, Cooperació i Migracions, Neus Fábregas, i el regidor de Comerç, Carlos Galiana. En l’acte, s’ha presentat la instal·lació de l’artista gràfic Elías Taño, creada expressament per a l’ocasió i que s’exposarà a la plaça durant la jornada de diumenge. Entre els tallers que se celebraran al llarg de la jornada, destaquen els de dansa en família, jocs cooperatius, percussió, circ, reciclatge i consum responsable. També es podrà gaudir tot el dia de degustació i venda de productes de comerç just i, al migdia, d’una paella solidària.

“Aquesta és una festa per a celebrar que, en el nostre dia a dia, tots i totes podem contribuir a una altra forma de fer les coses, més justa i solidària, a través del comerç just. A l’hora de triar aliments com el café i la xocolata o la roba que vestim tenim al nostre abast productes que respecten les persones i el planeta i que garanteixen relacions econòmiques més decents. El comerç just és una potent eina de lluita contra la pobresa i la desigualtat i cada vegada hi ha més gent conscienciada que li dóna suport”, va explicar Trini Blanch, presidenta de la Coordinadora Valenciana d’ONGD.

El compromís de València

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha animat tota la ciutadania a “acostar-se a la plaça de l’Ajuntament aquest diumenge, que acull la festa #SomComerçJust 2018, amb tot un seguit de activitats per a fer patent el compromís de la nostra ciutat amb el comerç just”.

L’alcalde ha expressat que aquest compromís “l’ha d’assumir la mateixa Administració Local introduint criteris de compra pública ètica que permeten incorporar productes de comerç just en les compres que efectua l’Ajuntament. En aquest sentit, un primer pas ha sigut la introducció de productes de comerç just, com ara el café en les màquines expenedores de begudes gelades i calentes i els productes alimentaris”. Unes mesures que, com ha dit Ribó, “poden ajudar a garantir molts drets humans i també mediambientals”. I és que, segons ha explicat Blanch, si cada família valenciana consumira un paquet de café de comerç just al mes, trauria de la pobresa extrema més de 60.000 persones.

“Des de l’ajuntament també estem introduint el comerç just en l’àmbit de la banca, ja que és molt important pensar no solament en el rèdit dels nostres diners, sinó que aquest rèdit provinga de causes justes, és a dir, que no es dedique a armes o a paradisos fiscals”, va assenyalar Ribó.

Per la seua banda, la regidora de Transparència, Participació, Cooperació al Desenvolupament i Migració, Neus Fábregas Santana, ha afirmat que “hem de tindre clara la idea que el nostre consum ací repercuteix a la resta del món. Si nosaltres hem d’importar productes que no es poden conrear ací, és important que siga no solament un producte de qualitat, sinó que també respecte el medi ambient i les condicions de les persones que els produeixen”.

Comparteix

Icona de pantalla completa