Diari La Veu del País Valencià
Alacant recorda el bombardeig feixista al Mercat Central fa 80 anys amb teatre, curts i concerts

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant commemorarà el 80 aniversari del bombardeig de l’aviació feixista sobre el Mercat Central amb obres de teatre, un curtmetratge i un concert de la Banda Simfònica. Aquest atac va provocar la mort en la Guerra Civil de més de 300 persones.

L’alcalde d’Alacant, Luis Barcala, juntament amb la regidora de Cultura, María Dolores Padilla, ha presentat el programa d’actes i ha explicat que “aquesta commemoració se centra a difondre un missatge de pau i de justícia en aquest 80 aniversari, en el qual Alacant plora amb el record d’aquelles víctimes innocents de la desraó”.

Barcala també ha destacat que “l’Ajuntament ha proposat en aquesta edició un extens programa d’actes sobre aquell 25 de maig de 1938 per a retre homenatge a les 300 víctimes que van morir de forma vil”.

L’alcalde ha assenyalat que s’han enviat invitacions al president de la Generalitat, Ximo Puig, i a alcaldes de ciutats properes perquè assistisquen a l’homenatge, al mateix temps que ha animat “tots els alacantins de qualsevol edat i condició al fet que se sumen i compartisquen el record i l’ampli catàleg d’activitats d’aquest cap de setmana”.

Per la seua banda, la regidora de Cultura ha explicat que s’ha preparat l’acte institucional de la Plaça del 25 de Maig “i més activitats per a la vesprada i la nit, amb estrenes de curtmetratges, teatre i interpretació de peces musicals compostes per a l’ocasió”.

L’acte institucional del matí del dia 25 comptarà amb una ‘marxa dels xiquets per la pau’ integrada per alumnes del Centre d’Atenció Especial Sant Roc. La caminada anirà acompanyada amb el so de tambors. Els menors portaran una pancarta, cartells i samarretes al·lusives a la commemoració i al seu missatge de pau i justícia. En arribar a la plaça seran rebuts per les autoritats i el públic i es llegirà un manifest.

El so de les sirenes i les bombes

També es rememorarà el bombardeig amb el so de sirenes i bombes. Seguirà una actuació creada per a l’ocasió i interpretada per estudiants del Conservatori Professional de Dansa José Espadero. Després de les intervencions de representants públics, un estudiant del Conservatori Superior de Música interpretarà Elegia-Alacant, de la tragèdia a l’esperança, del compositor alacantí Miguel Brotons.

El matí de diumenge 27, segons ha manifestat la regidora de Cultura, els interessats podran presenciar com es grava en directe una pel·lícula sobre el bombardeig; aquestos treballs cinematogràfics s’efectuaran a l’Avinguda de la Constitució.

Per la vesprada continuaran els actes d’homenatge a la Caixa Negra del centre cultural Cigarreras. A les 18 hores s’estrenarà un curtmetratge sobre l’atac aeri, realitzat per la productora Lletra & Frame, amb entrada gratuïta. A les 20 hores, al mateix espai, s’estrenarà l’obra que el dramaturg Juan Luis Mira ha escrit per a l’ocasió, Dins d’una hora. La peça serà interpretada per alumnes del Màster d’Art Dramàtic de la Universitat d’Alacant. A la nit, davant la façana del Mercat, s’estrenarà el curt L’oblit i s’interpretarà el concert Música sota les bombes.

De juny a setembre, a més, es podrà visitar al palau del Portalet l’exposició Alacant en guerra. La mostra explicarà com es va viure la guerra en el front i en la rereguarda mitjançant maquetes, documents originals i vídeos, entre altres materials.

Comparteix

Icona de pantalla completa