Diari La Veu del País Valencià
Zaplana ja va declarar com a testimoni en l’Audiència Nacional per un suposat xantatge a Rajoy

L’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, que ha sigut detingut aquest dimarts pels delictes de blanqueig de capitals, malversació i prevaricació, també va haver de declarar en qualitat de testimoni en l’Audiència Nacional per una conversa que va ser punxada i que va mantindre amb l’expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González sobre un enregistrament amb el qual es va fer xantatge, presumptament, al president del govern espanyol i del PP, Mariano Rajoy.

En aquesta trobada, que va tindre lloc en el despatx de González abans que aquest fóra detingut en el marc de l’operació Lezo, es feia referència a una cinta en la qual un empresari va reconéixer suposadament uns pagaments en B al PP en 2008. Per aquests fets, el jutge de l’Audiència Nacional que investiga la causa també coneguda com els papers de Bárcenas va citar Zaplana el passat mes de desembre.

Zaplana, que també va ser exministre de Treball, va reconéixer que es va produir la conversa i que González li va parlar de l’existència del vídeo, però es va desvincular del presumpte finançament irregular del PP assegurant que ell havia abandonat la política l’any 2008 i que no havia tornat a ocupar un càrrec intern en la formació.

En l’encontre del novembre de 2016, que obra en el sumari de la causa Lezo, González li va explicar a Zaplana que s’havien produït irregularitats en la compra per part del Canal d’Isabel II en 2001 d’Inassa, la seua filial a Llatinoamèrica. Així, li va exposar que l’aleshores president de la Comunitat de Madrid, Alberto Ruiz-Gallardón, havia comprat la colombiana per 100 milions de dòlars quan no en valia ni 30.

Durant la conversa, González també va exposar que Rajoy anava contra ell perquè li havien dit que s’emportava diners de les obres. En concret, li va explicar que es va reunir en secret amb l’extresorer del PP Luis Bárcenas i que aquest li va explicar que tot va començar quan Rajoy es va reunir amb l’extresorer del PP Álvaro Lapuerta i Villar Mir, que li van detallar que es quedava amb comissions de les obres.

Sobre Rajoy i Barberà

A més a més, Zaplana va prendre la paraula per a dir que Rajoy és una persona “impossible” i que ell mai faria res que comportara un retret. “Però, això sí, quan arribe el moment que caiga, diré clarament quina és la meua posició i que jo amb ell no tinc res a veure. A veure si quan caiga ens arrossega a tots”, li va dir a González.

Sobre l’exalcaldessa de València Rita Barberá, Zaplana va asseverar que era un “bluf absolut”, que tenia “cinc” persones al seu al voltant perquè li feren “les coses”. “Ella anava, reia i es prenia un whisky amb algú, que això ho feia com Déu mana”, va dir.

Comparteix

Icona de pantalla completa