Diari La Veu del País Valencià
Les comissions a canvi de contractes adjudicats pel Consell de Zaplana sumarien 10 milions d’euros

Les comissions presumptament pagades per empresaris a canvi d’adjudicacions del govern de la Generalitat presidit per Eduardo Zaplana rondarien els 10 milions d’euros, segons ha pogut saber EFE de fonts pròximes a la investigació. Aquest fet és el que ha donat peu a l’operació Erial desenvolupada durant aquest dimarts i que ha suposat la detenció del que va ser president de la Generalitat entre 1995 i 2002. Zaplana ha sigut detingut per la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil juntament amb, almenys, altres cinc persones, entre elles Vicente i José Cotino, nebot i germà de l’exdirector general de la policia, exvicepresident de la Generalitat i expresident de les Corts, Juan Cotino.

Es tracta d’una investigació per delictes de malversació, prevaricació, blanqueig de capitals i suborn que dirigeix el jutjat d’instrucció número 8 de València en col·laboració amb la Fiscalia Anticorrupció. Una operació que continua oberta, segons les fonts consultades per EFE, i que, de moment, també ha permés l’arrest del que va ser cap de gabinet d’Eduardo Zaplana en la Generalitat i president del club de bàsquet Estudiantes, Juan Francisco García. Així mateix, la Guàrdia Civil ha detingut qui fou director del Centre de Desenvolupament Turístic (CDT) de Benidorm i posteriorment director de Relacions Institucionals de Terra Mítica, Joaquín Barceló Llorens, i la seua dona, Felisa López.

Els investigadors sospiten que un grup d’empresaris va pagar una quantitat pròxima als 10 milions d’euros a canvi d’adjudicacions i han posat el focus sobre les Inspeccions Tècniques de Vehicles (ITV) i els parcs eòlics. De fet, un dels escorcolls practicats aquest dimarts per la UCO s’ha realitzat en la Conselleria d’Economia, on han sol·licitat l’expedient complet del Pla Eòlic de 2003 i el corresponent a la concessió de les ITV de 1997. Les fonts consultades per EFE han matisat que el pagament d’aquestes quantitats per part dels empresaris no significa que el mateix Zaplana les percebera.

Comparteix

Icona de pantalla completa