Diari La Veu del País Valencià
Puig, sobre la paràlisi de la Comissió de Comunitats Autònomes: El Senat només té de territorial les banderes de la porta

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha criticat aquest dimecres que el Senat no done cabuda a mandataris autonòmics que volen comparéixer i debatre sobre qüestions territorials, com va demanar el cap del Consell el passat mes de febrer, i veu “incomprensible” que una comissió com la General de Comunitats Autònomes no es reunisca des de fa quasi un any, tot just quan l’Estat travessa “la seua pitjor crisi territorial”.

“Fins ara, el Senat només té de territorial les banderes de la porta perquè, ací, quan els presidents demanem comparéixer no se’ns deixa”, ha assegurat Puig.

El president de la Generalitat ha acudit a la cambra alta per a mantenir una trobada amb l’expresident valencià, Joan Lerma, i ha aprofitat per a criticar la paràlisi de la Comissió General de Comunitats Autònomes, on va demanar fa tres mesos que es debatera sobre finançament autonòmic i comparéixer per a donar la seua opinió. En aquest sentit, considera “absurd” que aquest fòrum estiga “inactiu” quan l’Estat es troba en la seua “pitjor crisi territorial”. “El PP, que és qui controla el Senat, manté una gravíssima responsabilitat en aquestos moments per no donar eixida constitucional a Espanya”, ha recalcat.

Petició de compareixença

El passat mes de febrer el president valencià es va reunir amb el president del Senat, Pío García-Escudero, a qui va demanar que convocara la comissió per a mantindre una sessió centrada en el finançament autonòmic. El cap del Consell va defensar que la seua proposta encaixava en la “normalitat democràtica i institucional” del Senat i suposava aprofitar un “espai multilateral” per a una qüestió “fonamental”, com és el finançament.

Per la seua banda, el Senat va deixar l’assumpte en mans de la comissió, presidida pel president de Melilla, Juan José Imbroda, que no s’ha reunit en els últims mesos i tampoc no ha tramitat la sol·licitud de Puig.

Precisament, la Mesa i portaveus de la comissió es van reunir aquest dimarts per a debatre treballs pendents, encara que la qüestió de Puig no va eixir, ni tampoc es va fixar un calendari de sessions per a agilitar les qüestions endarrerides. A l’eixida de la reunió, Imbroda va defensar que la qüestió del finançament serà matèria de debat en les pròximes setmanes en la convocatòria d’un Consell de Política Fiscal i Financera que supera el debat que es puga mantindre al Senat.

Comparteix

Icona de pantalla completa