Diari La Veu del País Valencià
La sentència del cas Bárcenas converteix el PP en el primer partit espanyol condemnat per corrupció

La sentència del cas Bárcenas, la branca de la trama Gürtel que se centra en les activitats de l’extresorer del PP, considera provat que aquest partit es va finançar il·legalment a través de l’anomenda caixa B. Per això, l’Audiència Nacional ha condemnat la formació presidida per Mariano Rajoy al pagament de 245.000 euros de multa com a partícip a títol lucratiu de les activitats de la trama.

El PP és el primer partit de la història democràtica espanyola condemnat per un cas de corrupció. El principal responsable d’unes activitats que van permetre als populars finançar-se de manera il·legal durant anys, l’extresorer i exsenador Luis Bárcenas, ha sigut sentenciat a 33 anys i 4 mesos de presó i al pagament d’una multa de 44 milions.

Bárcenas va evadir 11,5 milions en impostos entre 2000 i 2009, a més d’emborsar-se 1,24 milions en comissions pagades per empresaris a canvi de facilitar-los l’obtenció de contractes públics. El tribunal imposa a la dona de l’extresorer, Rosalía Iglesias, una pena de 15 anys de reclusió.

El pitjor parat del judici ha sigut el cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, condemnat a 53 anys de presó que se sumen als 13 anys pel cas FITUR i que se li adjudiquen per la seua responsabilitat en el finançament del PPCV, un cas que es troba vist per a sentència i on la Fiscalia ha sol·licitat set anys més de presó.

‘El Bigotes’, absolt

L’Audiència Nacional, però, ha absolt Álvaro Pérez Alonso, ‘El Bigotes’, i altres set acusats en el judici per la primera època de la trama Gürtel, sobre l’activitat de la xarxa mafiosa liderada per Francisco Correa entre els anys 1999 i 2005.

A més d”El Bigotes’, per a qui la Fiscalia demanava una pena de 5 anys i 2 mesos de presó, han sigut absolts Luis Valor Sant Román, exdirector de l’Ajuntament de Majadahonda; Jacobo Ortega Alonso, germà de Guillermo Ortega; José Antonio Sáenz Jiménez, exregidor de Pozuelo d’Alarcón, i quatre persones vinculades a empreses de la trama: Carmen García Moreno, Antonio Martín Sánchez, Juan Ignacio Hernández Rodríguez i Immaculada Mostaza.

‘El Bigotes’ està considerat l'”home a València” de Francisco Correa i responsable d’Orange Market, filial valenciana d’Special Events –empresa d’esdeveniments de Correa–, que va obtenir nombrosos contractes públics i actes electorals al País Valencià, on es va traslladar després de la seua etapa a Madrid, que és la jutjada en aquesta primera fase del cas Gürtel.

Convergència, el primer partit condemnat

El passat mes de gener, l’Audiència de Barcelona dictava sentència del cas Palau. Els magistrats, però, van condemnar Fèlix Millet a 9 anys i 8 mesos de presó i Jordi Montull, a 7 anys i mig. Aquestes eren les penes imposades als dos màxims exresponsables del Palau de la Música.

Això no obstant, aquestos no van ser els únics condemnats, ja que l’extresorer de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) Daniel Osàcar va estar condemnat a 4 anys i 5 mesos de presó i la formació política, a retornar 6,6 milions d’euros. L’exdirectora financera Gemma Montull va estar condemnada a 4 anys i mig de presó, per damunt del que demanava la Fiscalia, mentre que l’exdirectora general Rosa Garicano i els dos dirigents de Ferrovial que estaven acusats, Pedro Buenaventura i Juan Elizaga, van quedar absolts. La sentència del cas Palau conclou que Millet i els Montull van desviar 23 milions d’euros de la institució cultural. Tanmateix, el dictamen del tribunal convertia CDC en el primer partit condemnat per corrupció.

Comparteix

Icona de pantalla completa