Diari La Veu del País Valencià
Elda, Petrer, Ontinyent i Villena, els municipis de més de 25.000 habitants amb les vivendes més barates de tot l’Estat

El repunt del preu de lloguer i compra de les vivendes és un dels reptes als quals s’enfronten actualment les administracions. Encara que a finals de 2017 va tornar la tendència a la baixa dels costos del metre quadrat, els preus estan tornant a encarir-se aquest 2018. La ferramenta creada pel govern espanyol per a pal·liar els efectes d’aquest increment és el Pla Estatal de Vivenda. Es tracta d’un projecte per a subvencionar el lloguer i la compra per part de menors de 35 anys. Les autonomies l’han de finançar al 30% i la Conselleria d’Habitatge ja va anunciar que aportaria els diners necessaris per a poder desenvolupar-lo al País Valencià.

No obstant això, des del departament que dirigeix Maria José Salvador es va traslladar al Ministeri el “malestar i disconformitat” de l’administració valenciana amb aquest projecte perquè es considera que comportarà un increment dels preus finals de les vivendes, tant en lloguer com en compra. De fet, la consultora CBRE, entre d’altres, preveu un increment del preu de la vivenda a València del 10% enguany. Per al conjunt de l’estat espanyol rebaixa la perspectiva d’augment fins al 6%.

Per la seua banda, el Ministeri de Foment va fer públiques dijous les dades sobre el preu de les vivendes tassades, en les quals es confirma la tendència a l’alça dels preus de compra dels habitatges. El preu de la vivenda lliure s’ha incrementat al País Valencià un 1,6% respecte al darrer trimestre de 2017. La pujada s’ha notat especialment a les comarques centrals i del sud, on l’increment trimestral ha sigut del 2,2% i el 1,7% respectivament. En canvi, al nord del territori valencià el preu per metre quadrat és un 0,7% més barat. Així, el preu del metre quadrat arriba als 1.176,6 euros, mentre que els primers mesos de 2017 es pagava a 1.158 euros.

Aquestes xifres situen el País Valencià com el tercer territori on més han pujat els preus en un trimestre, només superat per Madrid, amb un increment del 2,5%, i Ceuta i Melilla, amb un encariment del metre quadrat del 2,1%. No obstant això, el municipi de més de 25.000 habitants amb les vivendes lliures més barates es troba al País Valencià. Es tracta d’Elda, on el preu per metre quadrat és de 546 euros. De fet, dels cinc municipis més barats de tot l’estat espanyol, quatre són valencians.

Així, després d’Elda, Petrer, amb 570 euros; Villena, amb 574, i Ontinyent, amb 577, ocupen el tercer, quart i cinqué lloc. La segona plaça és per a Villarrobledo amb 557 euros per metre quadrat. En l’altra cara de la moneda es troba Benidorm, que amb un preu per metre quadrat de 1.792,2 euros, és el municipi del País Valencià amb el preu més elevat. El segueixen Xàbia, amb un preu de 1.656 euros, i Calp, amb 1.620,5 euros per metre quadrat.

Malgrat el repunt dels preus, el valor del metre quadrat encara està molt lluny del seu punt més alt en els inicis de la crisi. En el segon trimestre de 2008, el metre quadrat al País Valencià es pagava a 1.698 euros. El moment en què els preus van estar més baixos va ser el primer trimestre de 2015, quan, de mitjana, el metre quadrat es pagava a 1.122,6 euros.

En el conjunt de l’Estat el preu mitjà de l’habitatge lliure es va situar en els 1.566,6 euros per metre quadrat en el primer trimestre, cosa que suposa un increment del 2,7% respecte al mateix període de 2017 i una crescuda del 0,5% si es compara amb el trimestre anterior. Després de 26 trimestres de caigudes interanuals en el preu de l’habitatge, que es van iniciar a finals de 2008, la dada suposa el dotzé trimestre consecutiu de pujada nominal dels preus.

Vivenda protegida

El preu de la vivenda protegida s’ha incrementat un 0,5% respecte l’últim trimestre de 2017. En l’actualitat, el preu de la vivenda protegida al País Valencià se situa en 1.093,4 euros per metre quadrat. Si es compara amb el mateix període de l’any passat, l’habitatge protegit és un 1,2% més barat enguany.

Així mateix, el preu mitjà del metre quadrat de l’habitatge protegit a Espanya en el primer trimestre va aconseguir els 1.129,3 euros, la qual cosa suposa un augment del 0,1% respecte al quart trimestre de 2017. La variació respecte al mateix trimestre de 2017 mostra una caiguda del 0,4%.

Comparteix

Icona de pantalla completa