Diari La Veu del País Valencià
El jutge Magán multa Ximo Puig amb 150 euros perquè la Generalitat no ha executat una sentència

Un jutge d’Alacant ha imposat una multa de 150 euros al president de la Generalitat, Ximo Puig, a la qual haurà de respondre amb el seu propi patrimoni com a màxim responsable de l’administració, en no haver atés aquesta als seus requeriments perquè executara una sentència ferma.

La interlocutòria que estableix aquesta sanció, a la qual ha tingut accés EFE, va ser dictada el 23 de maig pel titular del jutjat contenciós administratiu número 3 d’Alacant, José María Magán, i adverteix de futures multes “coercitives” si el Consell segueix sense executar la sentència. La Generalitat no és l’única administració pública que ha sigut objecte de les reprimendes del magistrat Magán, que va amenaçar la Generalitat de Catalunya per no traduir un escrit al castellà i que ja en 2014 va ser suspés sis mesos pel Consell del Poder Judicial per menysprear la Generalitat catalana i el català en diverses sentències.

Els fets que han propiciat la multa a Ximo Puig es remunten a l’any 2014, quan el mateix magistrat va estimar el recurs d’una treballadora de la Conselleria de Sanitat contra la negativa del gerent de l’àrea de salut d’Alacant-Hospital General al complement salarial derivat per la carrera professional per ser interina.

La sentència considerava discriminatòria aquesta mesura respecte als funcionaris i obligava la Generalitat a pagar a la recurrent les diferències salarials que va deixar de percebre per aquest plus, més els interessos legals corresponents. Aquesta sentència va ser confirmada al març del passat any per la secció segona de la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia i va esdevindre ferma, ja que el Consell no la va recórrer davant el Tribunal Suprem.

El jutge Magán va acordar l’execució “forçosa” de la resolució i va enviar tres requeriments, entre setembre de 2017 i març de 2018, a la Generalitat que no han sigut atesos. “L’administració va guardar el més absolut silenci sobre l’estat de l’execució”, afirma el magistrat en l’escrit, i també quan va reclamar que s’identificaren les persones concretes responsables de donar compliment a la sentència.

Aquesta situació, tres requeriments desatesos en huit mesos, ha portat Magán a aplicar un article de la llei que li permet “imposar multes coercitives de 150 a 1.500 euros a les autoritats, funcionaris o agents que incomplisquen els requeriments del jutjat o de la sala”. La multa s’imposa, “en atenció al principi de personalitat jurídica única”, al “molt honorable president de la Generalitat Valenciana, per ser el màxim responsable de l’administració executada”, segons recull la interlocutòria. En tractar-se de la “primera multa coercitiva”, la quantia fixada és de 150 euros, però aquesta quantitat es duplicarà fins als 300 euros dins d’un mes, amb una segona sanció, “si no constara l’execució de la sentència”.

El magistrat cita en la seua resolució un precedent d’una sanció similar dictada per ell mateix contra el llavors cap del Consell en novembre de 2013, Alberto Fabra, en un altre litigi que afectava la Conselleria de Sanitat. “La qüestió no és anodina perquè les multes coercitives previstes en la llei estan previstes perquè siguen abonades amb càrrec al patrimoni personal i propi del multat, no amb diners públics, ja que en cas d’abonar-se les mateixes amb diners públics podria deduir-se testimoniatge al Ministeri Fiscal per malversació de fons”, adverteix a continuació.

A la primera multa la seguiran unes altres amb quantitats que es veuran “incrementades en progressió aritmètica (cada multa posterior ho serà pel doble de l’anterior), dins dels límits legals, fins que s’acredite el total compliment de l’execució forçosa de sentència ferma”, recull l’escrit del jutge Magán. Fonts de la Generalitat consultades per EFE han ajornat pronunciar-se fins a conéixer el contingut de la interlocutòria judicial, a la qual encara no han tingut accés.

Comparteix

Icona de pantalla completa