Diari La Veu del País Valencià
Com afronten els partits valencians un possible avançament electoral a Espanya?

La societat valenciana té una cita amb les urnes la primavera vinent. Però, la coneguda com la festa de la democràcia podria no ser tan alegre per a alguns després del pas que ha fet aquest divendres el PSOE: registrar una moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy a causa de la sentència del cas Gürtel.

Aquest fet ha posat ‘pates amunt’ l’escenari polític i deixa la porta oberta que les eleccions generals coincidisquen amb les valencianes. Una possibilitat que podria donar-se si Pedro Sánchez aconseguira accedir a la presidència del govern espanyol i volguera legitimar en pocs mesos el càrrec en unes eleccions. Si es produïra aquest escenari, els partits polítics valencians quedarien invisibilitzats, atés que el protagonisme seria acaparat pels aspirants a la Moncloa.

No obstant això, també podria donar-se el cas que els comicis valencians s’avançaren abans que acabara la legislatura actual. Així doncs, el govern del Botànic no podria tancar el seu mandat tal com tenia previst i hauria de dedicar els seus esforços a la campanya electoral. A més, el PSPV i Compromís també tenen a la seua contra les últimes informacions publicades entorn al suposat finançament irregular en els anys electorals de 2007 i 2008, un cas que s’investigarà a les Corts a través de la comissió que s’ha aprovat dur endavant en el ple d’aquesta setmana.

D’altra banda, Podem, la formació que capitaneja Antonio Estañ tampoc no passa pel seu millor moment per a fer front a unes eleccions. I no sols per la recent polèmica del xalet de Pablo Iglesias i Irene Montero, sinó també pels conflictes interns latents entre ‘pablistes’ i ‘errejonistes’ al País Valencià. Malgrat aquest rebombori, Podem va iniciar fa ara un mes, de manera silenciosa, la seua particular campanya electoral amb l’acte ‘Horitzó 2019’, on Estañ va presentar el projecte on sintetitza els reptes que hauria de complir el Botànic en els últims dotze mesos de legislatura.

Ciutadans, el gran beneficiat

Tampoc no jugaria a favor del PPCV l’avançament electoral. L’esclat del cas ‘Erial’, que ha comportat l’empresonament de l’expresident Eduardo Zaplana, ha sigut un inesperat atac que els torna a posar en el punt de mira per la corrupció i que minva el projecte de futur d’Isabel Bonig.

El gran beneficiat d’aquest escenari seria Ciutadans, tot i que al País Valencià continuen sense tindre un líder consolidat. La cara visible a les Corts és la portaveu Mari Carmen Sánchez però les possibilitats que el candidat a la Generalitat siga Toni Cantó –actualment diputat al Congrés– són cada vegada més reals.

Amb un Partit Popular a la baixa, la formació taronja fa temps que s’ha proposat assumir el paper de ser la dreta útil valenciana. De fet, va ser Ciutadans qui va negociar amb Rajoy l’esmena dels 10 milions d’euros per al transport metropolità, tot i que, just després, la líder dels populars, Isabel Bonig, va anunciar que havia aconseguit una inversió de 60 milions d’euros prorratejada fins a 2020.

Una nova oportunitat per a EUPV

En l’espectre de l’esquerra valenciana, la principal beneficiada podria ser, sobretot, Esquerra Unida del País Valencià. La coalició està sota mínims, sense representació a les Corts i diluïda a Madrid dins del grup parlamentari Unidos Podemos. Un avançament electoral és en ell mateix una oportunitat per a mesurar les seues forces i testar les seues possibilitats de tornar a les Corts en 2019 i ser, fins i tot, una força per a perpetuar el govern progressista a la Generalitat. Els problemes internes de Podem no fan més que afavorir aquesta possibilitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa