Diari La Veu del País Valencià
Protecció per a la Capa Negra d’Agost, un testimoni del meteorit que va acabar amb els dinosaures

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha iniciat el procediment de declaració com a Monument Natural del jaciment Capa Negra d’Agost, testimoni del meteorit que va extingir els dinosaures.

L’orde d’inici, que es pot consultar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, estableix també que fins a l’entrada en vigor del decret del Consell de declaració de monument natural, estarà vigent el règim de protecció preventiva establit en l’article 28 de la Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat Valenciana, d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana.

L’àrea subjecta a protecció té una extensió inicial de 156,86 hectàrees i es troba íntegrament al municipi d’Agost. Serà el primer monument natural protegit com a testimoni de la geodiversitat al País Valencià.

Així ho va anunciar el 16 d’abril d’aquest any la consellera d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural, Elena Cebrián, en una visita a la Capa Negra d’Agost (l’Alacantí) –oficialment límit K/T, de ‘cretaci terciari’ en alemany–, un aflorament estratigràfic de rellevància internacional consistent en una seqüència de margues i argiles dins de les quals es troba registrat el trànsit entre els períodes geològics Cretaci i Paleogen.

Aquest trànsit va vindre determinat pels efectes de l’impacte d’un gran meteorit al costat de la península del Yucatán (Mèxic) que donaria lloc a una de les extincions en massa més severes de la història de la Terra, fa 66 milions d’anys.

La Capa Negra d’Agost correspon a un nivell argilós fosc, d’uns 10 centímetres de grossor que inclou una làmina mil·limètrica molt característica, de tonalitat rogenca, amb una concentració anormalment elevada d’iridi i altres elements químics de procedència extraterrestre. L’origen d’aquestos components és l’enorme núvol de pols produït per l’impacte del meteorit que va acabar estenent-se per tota la terra formant una capa que va bloquejar la penetració de la llum solar, que va dificultar així la fotosíntesi i va causar d’aquesta manera una extinció massiva d’espècies, tant terrestres com marines entre les quals es troben els dinosaures.

El límit K/T d’Agost ha sigut catalogat com a lloc d’especial interés geològic (codi KT-03) dins del projecte Global Geosites de la Unió Internacional de les Ciències Geològiques, amb el patrocini de la Unesco. Aquest jaciment és un dels enclavaments del límit K/T més estudiats al món per l’exposició i accessibilitat que presenta, a més de la bona continuïtat lateral dels afloraments. Es tracta d’una de les tres seccions més destacades d’aquest episodi a l’estat espanyol. Les altres dues es troben a Caravaca de la Cruz (Múrcia) i Zumaia (Guipúscoa).

Comparteix

Icona de pantalla completa