Diari La Veu del País Valencià
Els artistes Latorre i Sanz alçaran la falla municipal que dissenyarà Pichiavo

Procés creatiu. Aquest serà el nom de la falla municipal que els artistes Latorre i Sanz muntaran a la plaça de l’Ajuntament de València en març de 2019. Així ho ha donat a conéixer aquest dissabte la Junta Central Fallera, encapçalada pel regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset.

El monument el dissenyaran els artistes urbans Pichiavo, Juan Antonio Sánchez i Álvaro Hernández. Segons ha informat la Junta Central Fallera en la seua web, Latorre i Sanz tornaran a plantar en la plaça de l’Ajuntament col·laborant de nou amb artistes urbans després de l’experiència d’enguany amb Okuda San Miguel, tot “demostrant una voluntat de continuar avançant en la diversitat de l’art faller i d’establir col·laboracions entre les diferents manifestacions artístiques”.

Disseny de la falla municipal. / JOSEP VICENT ZARAGOZA / JCF

La falla pretén fer reflexionar sobre el valor artístic i el poder social que posseeixen les Falles, amb la finalitat de reivindicar el seu lloc, sense complexos, en la història de l’art. “Aquesta proposta denota en els artistes Pichiavo una forta vinculació amb la cultura contemporània i una profunda admiració per l’univers faller”, apunta la Junta.

La fusta serà el material predominant en la falla, no sols a l’interior, sinó també en allò referent al volum artístic exterior, on també es faran servir altres materials com el cartó pedra. Segons la Junta, la gran escala de les figures mitològiques dissenyades facilita la utilització de la fusta com a material natural, tant en forma de llistons, varetes o contraxapats, “que influiran en l’obtenció d’’na combustió neta en la cremà”. La falla, a més, podrà ser contemplada en la seua totalitat gràcies a la seua disposició i a un mecanisme que procurarà el moviment en les escenes de les seues bases.

Falla infantil

Falla municipal infantil / JUNTA CENTRAL FALLERA

El monument infantil serà un homenatge a les paradetes de flors que des de fa molts anys omplen la plaça de l’Ajuntament. Tal com ha informat la Junta, Ariadna González i Xavier Gurrea, components de “Cap de Suro”, plantaran a la plaça de l’Ajuntament “Paradeta de flors nº14”. “La falla infantil no es configura com un element aïllat sense vinculació a l’espai que l’alberga, sinó que s’erigeix com una peça més de l’entorn, encara que efímera”, han destacat.

Segons explica la junta a la seua web, l’estructura central de la falla estarà formada per una parada de flors feta íntegrament de fusta i renovada estèticament amb el llenguatge característic de l’equip Cap de Suro. El projecte aposta per reduir l’ús de suro i apostar principalment per la fusta, per a reduir el fum negre i aconseguir una cremà el més neta possible, com en altres projectes dels mateixos artistes. Tot i això, també s’emprarà el cartó pedra.

Els artistes han destacat que es buscarà la interacció dels espectadors amb la falla a través d’elements que juguen amb els sentits, com ara l’olfacte, l’oïda o la visió. A més, es tractarà d’una falla plena de xicotets detalls que de segur agradarà molt als més menuts.

Fuset ha destacat els bons resultats que està oferint el nou procés de selecció de les falles municipals, consensuat amb el Gremi d’Artistes Fallers, el que els últims anys ha permés “augmentar quantitat i qualitat en les candidatures que optaven a plantar falla”. A més, ha recordat que hi ha hagut un augment del pressupost en les falles municipals, que “va destinat a reconéixer millor el treball dels artistes sense necessitat d’exigir-los més volums”. Per últim, ha agraït “l’esforç dels membres dels jurats independents, artístics i fallers que han triat les falles municipals de 2019 per considerar les falles com el que són, art al carrer”.

Comparteix

Icona de pantalla completa