Diari La Veu del País Valencià
La Fundació Sambori entrega els seus premis literaris

L’Aula Magna de la Universitat Miguel Hernández d’Elx ha acollit aquest dissabte el XX Premi Sambori de Literatura en Valencià que atorga la Fundació Sambori. L’acte s’ha vestit de literatura. La Fundació Sambori ha atorgat en aquest escenari també els premis del XV Concurs Sambori Universitari de Narrativa Curta, que ha comptat amb més de 500 assistents de tot el País Valencià. Marian Villaescusa, del grup Sistema del Solar, ha conduït l’acte i les actuacions del cantacançons Dani Miquel, acompanyat pels Ma·Me·Mi·Mo·Músics han fet ballar tot l’auditori. A més, durant la gala, els assistents han pogut gaudir de la representació d’un fragment del Misteri d’Elx.

Enguany, els dos certàmens del Premi Sambori han aconseguit una participació de 88.722 estudiants procedents de 700 centres i la implicació de 3.988 docents de tots els nivells d’ensenyament, des del primer cicle d’Infantil fins a la universitat, a més de les escoles oficials d’idiomes i els centres de formació professional. Amb aquestes xifres tan sucoses, el Premi Sambori assaboreix dolçament l’èxit: l’actual edició és la més participativa i compromesa amb la creació de literatura en valencià en els 20 anys d’existència del concurs i, ara com ara, és el major premi de literatura de tota Europa. La participació de centres educatius de pobles històricament castellanoparlants ha sigut molt significativa.

“El Premi Sambori és l’elogi de la paraula. Atresora la imaginació d’alumnes de totes les edats. Els encoratja a escriure els seus mons i compartir-los. Les seues obres ens fan viatjar. Ens endinsen en l’univers màgic dels contes. Vet ací on la delicada tasca de recrear la bellesa dels somnis pren forma de lletres”. Així ho ha fet constar el vicepresident de la Fundació Sambori, Àngel Martí, durant el seu parlament.

Abans de finalitzar la seua intervenció, el portaveu de la Fundació Sambori ha agraït el suport de tota la comunitat educativa i ha reivindicat que “el valencià és la clau per assolir el plurilingüisme i calen més iniciatives per a continuar en la normalització del valencià, com per exemple, aprovar la capacitació lingüística en la nova llei de la funció pública abans d’acabar aquest any”. De forma semblant, el president d’Escola Valenciana, Vicent Moreno, ha expressat la seua satisfacció en l’acte de culminació dels Premis Sambori 2018. “Podem dir que el Sambori i les Trobades són espais de convivència i també de reflexió. Igual que Joan Fuster, desperten consciències. L’escriptor suecà a qui hem dedicat enguany les festes pel valencià sabia que explicar era una invitació a “transformar”. Des d’Escola Valenciana som conscients que la transformació de la societat comença en l’escola”.

La presidenta de la Fundació Sambori, Laura Font, i el vicepresident Àngel Martí han atorgat el Premi Vicent Marçà a l’Associació Cívica per la Normalització del Valencià de l’Alacantí per “la seua trajectòria, participació i implicació incondicional”. Amb aquest reconeixement, l’organització ha fet valdre els 30 anys de dedicació a la defensa de l’ensenyament en valencià d’aquesta entitat referent al sud del País Valencià. El president de La Cívica, Abraham Esteve, ha recollit el guardó. Per la seua banda, el director general de Política Educativa, Jaume Fullana, ha felicitat els guanyadors del Premi Sambori i ha al·ludit a alguns dels objectius pels quals es va crear el certamen de literatura en valencià.

Guardonats

Els premis s’han donat en diferents categories i els guardonats han sigut Nuria López per l’obra Caviar sols apte per a óssos rentadors, en la categoria de premis universitaris; David Vallés, en la categoria de formació de persones adultes, per el Silenci del Dolor; en batxillerat, Laia Berenguer per Els Monstres; Carmen Carrasco ha guanyat el primer premi en la categoria de segon cicle de Secundària per L’Olor del Mar, i Maria Yue Casas, que ha guanyat amb Estic Farta la categoria de primer cicle de secundària.

Les Histories de Pep han fet a Paco Tronedo guanyar el premi de la categoria de modalitat de necessitats educatives, i en Primària han guanyat Gemma González amb Somie amb campanes, Andreu Llopis amb el Rellotge Màgic i Carla Santacreu per La Princesa Boja.

Comparteix

Icona de pantalla completa