Diari La Veu del País Valencià
Les bandes de música baten nombrosos rècords Guinnes per a celebrar el 50é aniversari de la Federació

Més de 14.000 músics pertanyents a més de 300 bandes van desfilar dissabte des de les set de la vesprada pels carrers de València per a intentar batre el Guiness a la “major desfilada de bandes de música” de la història, fita que aconseguiren junt amb altres nou més. La desfilada, emmarcada en la celebració del 50é aniversari de la Federació de Bandes Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), va acabar al camp de futbol de Mestalla, on es va aconseguir reunir 427 societats i 23.000 músics

Finalment, els músics valencians van aconseguir batre 10 rècords Guinnes, ja que van reunir el major nombre de saxòfons, oboés, corns anglesos, trompetes, trombons, bombardins, clarinets, trompes, percussió corporal i de bandes desfilant de la història. El president de la FSMCV, Pedro Rodríguez, va assenyalar a EFE que va ser ” un dia històric sense pal·liatius” i que esperen “que marque un abans i un després, perquè es tracta d’una cosa molt gran”. Rodríguez va precisar que amb la cerca d’aquests rècords volen que “el món conega el que passa a la Comunitat Valenciana amb les societats musicals” i ha destacat que aquest acte es produeix just un dia després que la Generalitat haja atorgat el major grau de protecció d’un sistema cultural a aquestes societats.

Al voltant de les 21 hores va començar en l’estadi del València CF un espectacle amb la música del grup valencià Vadebò, després que les tres bandes municipals d’Alacant, Castelló i València, com a referents bandístics del País, interpretaren peces del seu repertori. A continuació es va intentar batre els rècords. Un dels que es va aconseguir va ser el de major grup de percussió corporal, amb l’estrena de l’obra “Som cos, som foc, som sota”, del compositor Llorenç Barber, que va ser interpretada per 20.000 músics sota la direcció d’Óscar Vidal.

Finalment, es va intentar aconseguir el rècord a la Banda de música més gran del món, per a la qual cosa era necessari reunir un mínim de 20.101 músics, ja que la marca actual la té una entitat musical d’Estocolm amb 20.100 músics, però finalment no es va poder. Els músics no van interpretar ni l’himne valencià ni l’espanyol, malgrat estar previst, perquè ja no quedava pràcticament ningú al camp i es va decidir tallar l’acte i donar-lo per acabat.

L’objectiu d’aquesta iniciativa és “demostrar al món per què la Comunitat és reconeguda internacionalment com a terra de músics”, així com retre homenatge a tots els components de les societats musicals. L’acte va comptar amb la presència de diferents alts càrrecs, com el president de la Generalitat, Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà. Ximo Puig va afirmar que el País Valencià “és sobretot música i bandes de música” i va destacar que les societats musicals són “un lloc d’aprenentatge i una escola de convivència i, sobretot, de valors”.

Per a la certificació dels rècords i el control dels assistents, la FSMCV va comptar amb la participació del magistrat José María Tomás i Oncle, president de la secció segona de l’Audiència Provincial de València, amb un auditor acreditat i amb més de 500 voluntaris supervisors-controladors dels Guinness. En total, la FSMCV ha aconseguit tretze Guinness d’àmbit musical en l’últim mes, perquè els deu d’anit se sumen al Guinness al major grup de músics que són família troncal en un espectacle de música, al major grup de músics amb connexió familiar en un espectacle musical i a la major lliçó de música de la història.

L’acte va finalitzar passada la mitjanit i va ser retransmés per À Punt, que actualment emet en proves, i es va produir un dia després que el Consell declarara Bé d’Interés Cultural Immaterial la tradició musical popular valenciana, materialitzada per les societats musicals. La FSMCV està formada actualment per 549 societats musicals, més de 200.000 socis, 40.000 músics federats, més de 4.200 professors, 600 centres educatius i més de 60.000 alumnes.

Comparteix

Icona de pantalla completa