Diari La Veu del País Valencià
El PP rebutja una llei per reclamar el deute històric del País Valencià
ACN / Europa Press / València

La coalició ha xifrat el deute històric de l’Estat espanyol amb el País Valencià en més de 13.000 milions d’euros. Els populars han rebutjat la creació de la llei argumentant que el nou model de finançament autonòmic resoldrà l’infrafinançament dels valencians.

Compromís proposava la creació d’una comissió mixta entre el Govern valencià i les Corts Valencianes per negociar amb l’Estat espanyol el pagament del deute abans del nou model de finançament. 



El diputat del PP, Rubén Ibañez, ha acusat l’oposició d’arribar tard al problema del finançament i ha dit que aquest problema “es solucionarà i ho farà un govern del PP”. Ibañez ha dit que Compromís mai va donar suport al PP en les reclamacions de finançament quan governaven els socialistes i ha dit que el seu grup reivindica un nou model “que prioritze les persones i no els territoris”.

El portaveu de Compromís, Enric Morera, ha defensat l’elaboració d’aquesta llei per la “gravíssima discriminació que patim els valencians”, tal com s’arreplega en l’informe elaborat pel comitè d’experts nomenats per Les Corts. Així, ha assenyalat que “el primer creditor” de la Generalitat és el Govern central, per la qual cosa ha proposat que es plantege “una quitació”.

Segons el parer de Morera, “les polítiques aplicades pel PP han empobrit els valencians”, i ha reclamat al president de la Generalitat, Alberto Fabra, que siga “exigent” i que “amb la Constitució i l’Estatut d’Autonomia a la mà reclame el que és just”.

Per part del PSPV, el diputat Julián López ha destacat que la reforma del model de finançament està “estretament associada” al deute històric. El representant socialista ha criticat que es retirara la reforma de la Llei Orgànica de Finançament de les Comunitats Autònomes (Lofca) i que ara “estiga en l’aire la reforma de l’Estatut, que cercaven blindar les inversions de la comunitat”.

De la mateixa manera, el portaveu adjunt d’EUPV, Ignacio Blanco, ha assenyalat que els diputats del PP “només passar Contreras s’obliden dels valencians” i voten “en contra” d’iniciatives per a millorar el finançament del País Valencià. Així mateix, ha advertit que “si no se soluciona el problema del deute històric, no se solucionarà el problema de finançament dels valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa