Diari La Veu del País Valencià
Montón demana que el Ministeri d’Hisenda acudisca al pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública de la Generalitat, Carmen Montón, ha sol·licitat que el Ministeri d’Hisenda estiga present en el pròxim Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), que se celebrarà el 4 de juny, on només es tractarà el finançament autonòmic. Montón també ha criticat que la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, està tenint “molt poca consideració cap a les comunitats autònomes”.

La consellera s’ha pronunciat així durant els Desdejunis Sociosanitaris organitzats per Europa Press, on, a més a més, ha reconegut que acudirà al CISNS “amb cert escepticisme” i ha avisat que el govern valencià no assistirà com un “mer figurant” a una reunió que “fa molt de temps que es retarda”.

“S’està demanant des del començament de legislatura. En novembre de 2016 es va prometre que seria en gener, després en març, després en abril, després en maig i ara ja serà el 4 de juny. La sensació és que es tira la pilota cap endavant i que no es vol arribar al problema de fons”, ha denunciat Montón.

A parer seu, el CISNS “no és un lloc” on s’adopten decisions conjuntes, ni on es produeix un debat de fons i, al mateix temps, els “interminables” ordres del dia provoquen que, a partir de les 18.00h, algunes autonomies “hagen d’anar despenjant-se de la reunió per a poder agafar un avió”.

“Les formes són importants i aquesta ministra les ha perdut totes. Li molesta el CISNS i això és com dir que li molesten les comunitats autònomes quan som nosaltres qui tenim les competències de la gestió”, ha assenyalat la consellera de sanitat.

Montón també ha recordat que no s’ha engegat el Fons de Cohesió i que el govern estatal deu al País Valencià més de 300 milions d’euros per l’atenció sanitària a pacients desplaçats d’altres autonomies.

Per tot això, Montón espera que al pròxim CISNS es parle sobre el model que es vol finançar i es debata sobre si la sanitat ha de tindre un sòl de despesa. Tal com ha informat, l’exministre de Sanitat Alfonso Alonso va reconéixer a les autonomies que havien sigut “enganyades” al CISNS, perquè se’ls va prometre que els finançarien els tractaments per a l’hepatitis C i “no ha sigut així”.

“Quan al CISNS se’ns va prometre que els tractaments de l’hepatitis C es finançarien i que no computarien a la comunitat, vam fer un esforç per a salvar moltes vides. No obstant això, quan vam anar a reclamar els 27 milions d’euros, que encara hui ens deuen, ens van dir que ho lamentaven però que havíem sigut enganyats”, ha sentenciat la consellera de Sanitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa