Diari La Veu del País Valencià
La productora Letra&Frame llança gratuïtament un documental sobre el bombardeig del Mercat d’Alacant

La productora audiovisual alacantina Lletra&Frame ha realitzat el documental Memòria, que dóna testimoniatge del tràgic bombardeig del Mercat Central d’Alacant de 1938, que es va saldar amb més de 300 víctimes mortals i enormes danys materials per tot el nucli urbà.

El treball, que es llança de manera gratuïta amb motiu del 80é aniversari del succés, compta amb declaracions de testimonis, historiadors i experts en la Guerra Civil espanyola, a més de huit clips, una cançó i un quadre creats exclusivament per a aquest audiovisual.

La data va ser el 25 de maig de 1938. En plena Guerra Civil, l’aviació del bàndol revoltat va bombardejar un dimecres, a les 11.20 hores del matí, el Mercat Central d’Alacant, amb un resultat de més de 300 morts.

Va ser un dels episodis “més sagnants que va patir la població civil alacantina en la contesa, si no el que més”, i huitanta anys després, aquest curt documental narra, “en 20 minuts, la història de forma didàctica i objectiva, amb un tracte rigorós dels esdeveniments”, asseguren els responsables de la cinta en un comunicat.

Per a açò, ha comptat amb testimoniatges de víctimes, hui d’elles centenàries, que van viure el succés, així com amb experts historiadors, periodistes i investigadors que aporten dades i anàlisis.

El projecte ha sorgit de la idea d’una productora que va decidir engegar-ho “amb l’objectiu de recordar un dels episodis més violents, tràgics i desconeguts de la història de la ciutat”. “Però, especialment, volem rescatar la memòria de les més de 300 persones que van morir aquell dia”, explica Álex Guillén, director i guionista.

Al costat dels testimoniatges, el documental compta amb un exhaustiu material gràfic que inclou imatges de l’Alacant dels anys 30 abans i durant la contesa que es combinen amb imatges actuals de la ciutat com el Mercat Central o els refugis antiaeris.

Es pretén així fer un recorregut pels espais públics que llavors van ser testimonis de l’atac i que huitanta anys després segueixen ocupant el seu lloc en la ciutat.

Música i pintura

El projecte compta, a més, amb la participació del músic alacantí Mister Barceló, compositor i intèrpret de la cançó 25 de maig, que posa banda sonora al documental. Sota la producció musical de Kurtys Flow, la cançó relata els fets que Memòria exposa.

De la mateixa manera, la jove i emergent artista alacantina Rebecca Wasser també s’ha sumat al projecte i ha pintat l’obra Ecos, un quadre que expressa els esdeveniments viscuts i s’ha emprat com a cartell i imatge gràfica.

Segons apunta Sergio Lombarte, director de fotografia i edició, “amb aquesta col·laboració s’ha creat un univers transmèdia de vídeo, art i música que enriqueix la narració i dóna més valor afegit a aquest relat”. El projecte compta així mateix amb huit clips breus amb material afegit que enriqueix la narració.

Comparteix

Icona de pantalla completa