Diari La Veu del País Valencià
Inspecció farà una ronda d’entrevistes per a saber com va accedir a la documentació del Pla Eòlic el funcionari investigat

Inspecció General realitzarà una vintena d’entrevistes per a comprovar l’itinerari seguit pel responsable de Recursos Humans de l’IVACE per a accedir a documentació del Pla Eòlic, dies abans de la detenció d’Eduardo Zaplana en el marc de l’operació Erial, en el Centre Logístic de la Generalitat a Riba-roja.

Així ho han confirmat a Europa Press fonts de la Conselleria de Transparència, administració de la qual depén la Inspecció General, que han indicat que els dos inspectors que s’ocupen d’aquest cas ja s’han desplaçat a Riba-roja, on s’han entrevistat amb el director de l’arxiu, tot i que encara no han pogut veure els documents per la investigació policial que està en marxa.

Els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil van estar a Riba-roja la setmana passada, amb posterioritat a la detenció de Zaplana i després de demanar aquesta documentació a la Conselleria d’Economia, on s’emmagatzema fins a determinada data i després es porten els expedients a l’arxiu. En concret, els agents buscaven papers sobre l’adjudicació de les ITV de 1997 i l’expedient de contractació del Pla Eòlic, adjudicats tots dos a UTE amb participació de l’empresa Sedesa, de Vicente Cotino i José Cotino, investigats i amb mesures cautelars en aquesta investigació.

Els inspectors realitzaran més d’una vintena d’entrevistes per a veure l’itinerari seguit per l’empleat Alfonso Roselló –personal laboral de l’IVACE i marit d’Auxiliadora Hernández, que va ser alt càrrec d’Educació amb Zaplana– i les reunions que poguera haver mantingut en aquest procés, incloent-hi una entrevista al treballador.

El conseller de Transparència, Manuel Alcaraz, que aquest dimarts ha inaugurat les jornades ‘Iniciativa Empresarial per l’ètica i el bon govern’, ha assenyalat als periodistes que aquest és un cas “que ha alçat molt escàndol pel context en què s’ha produït” i s’ha mostrat “desitjós” per col·laborar amb l’esclariment de tots els fets.

En tot cas, ha apuntat que la Inspecció General de Serveis no té per missió “investigar persones” i ha remarcat que, a més, està intervenint l’UCO i que serà la Conselleria corresponent –Economia– qui adopte si escau les mesures disciplinàries que pertoquen. “Nosaltres el que fem en aquest cas i en altres és designar un grup d’inspectors perquè analitzen el que hipotèticament ha pogut succeir i per què s’ha pogut produir una vulneració de principis bàsics de seguretat en la custòdia de documents que potencialment tenien molta importància”, ha descrit.

En aquesta línia, ha remarcat que pretenen que fets d’aquest tipus “no es repetisquen mai en el futur”. I ha precisat que, en el cas que la investigació, permetera trobar dades que “apuntaren” a una “persona en concret”, això es posaria en coneixement de la Fiscalia, la policia i la conselleria corresponent. “Però sempre tenim la vocació d’evitar que passen coses negatives” en el futur, ha insistit.

El conseller d’Economia Sostenible, Rafa Climent, va confirmar aquest dilluns l’obertura d’un expedient informatiu per a esclarir si el treballador va estar consultant documentació sobre el Pla Eòlic i va afegir que apreciava circumstàncies “molt estranyes” perquè els fulls de l’arxiu “estaven per damunt, no dins de les carpetes”. No obstant això, va afirmar que no creuen que l’empleat s’emportara documentació.

Comparteix

Icona de pantalla completa