Diari La Veu del País Valencià
La Ribera crea una televisió comarcal pública per a cobrir els actes que queden fora d’À Punt

Algemesí és el bressol de les televisions locals valencianes. El municipi de la Ribera va ser el primer al País Valencià en posar en marxa, en 1985, un canal de tele, el segon d’aquestes característiques que s’engegava a tot l’Estat. Les dificultats per a seguir emetent per freqüències, que van canviar de propietari, i el pas de l’analògic al digital amb la TDT van acabar per apagar les pantalles de Berca TV i de Sueca Televisió. Per tal de mantindre el servei públic de tele local, ambdós ajuntaments van pagar un lloguer a una de les freqüències privades de la comarca per a poder seguir emetent, almenys dos hores al dia, aquells actes que eren ineludibles per als seus veïns. Ara, però, es recuperen les emissions públiques per a oferir una cobertura mediàtica de proximitat, compatible amb l’oferta televisiva de la futura À Punt, que començarà les emissions el 10 de juny.

El proper 1 de juny, Berca TV i Sueca Televisió tornaran a emetre de forma definitiva i estable a través de la mateixa freqüència, el canal 44, sota el nom de Sucro TV. En la graella, això no obstant, es mantindran els noms de les teles de cada municipi. Sueca i Algemesí han impulsat un consorci televisiu municipal integrat per nou municipis de la comarca que, encara que no tindran cobertura mediàtica, formen part de l’ens per a reservar-se la participació en la nova televisió comarcal quan els seus respectius consistoris decidisquen fer el pas endavant. La presidència del consorci –un càrrec rotatiu cada dos anys– l’assumeix l’alcaldessa de Sueca, Raquel Tamarit. La seu del consorci, però, ha quedat fixada a Algemesí.

El consorci de televisió de l’àrea 44 és el segon que es crea al País Valencià i està format per, a més de Sueca i Algemesí, Benifaió, Carcaixent, Alginet, l’Alcúdia, Alzira, Cullera, Sollana, Almussafes i Carlet. “Tots són socis de facto“, va explicar aquest dimarts Tamarit durant la presentació a Sueca del Consorci de Comunicació de la Ribera, amb què s’ha comprat la llicència per a poder emetre. El preu de la freqüència de TDT ha tingut un cost de 68.000 euros, una quantitat que pagaran Sueca i Algemesí perquè són aquestos dos pobles els que compten amb la infraestructura tècnica i de producció per a engegar les seues respectives televisions locals. Això no obstant, va matisar l’alcaldessa de Sueca, en el moment que algun dels altres ajuntaments decidisquen començar a emetre, la quota es dividirà entre el nombre de localitats.

Produccions i graella

Tant Algemesí com Sueca pagaran cadascun d’ells 34.000 euros (el total són 68.000 euros) en concepte de llicència que ara ja tenen en propietat. Cada municipi assumirà les despeses de producció dels seus continguts. En el cas de Sueca, l’Ajuntament mantindrà la plantilla actual per a cobrir els plenaris i els informatius, a banda d’altres continguts culturals i de debat. El consistori continuarà destinant els 120.000 euros aproximadament que costava fins ara Sueca Televisió, va indicar la regidora de Comunicació de Sueca, Isabel Jiménez.

Per la seua banda, Algemesí, que té el servei de comunicació externalitzat (amb un cost de 280.000 euros), destinarà 100.000 euros a la producció de continguts per a Berca TV, tal com va explicar l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano, qui va estar acompanyada pel regidor de Comunicació, Marc Vendrell.

De la graella, de moment només s’ha revelat que les respectives televisions locals emetran en el canal comarcal els plenaris en directe i disposaran de quatre hores diàries. De dilluns a divendres, Sueca Televisió oferirà continguts a les 11, 14.30, 20.30 i 00.00 hores, mentre que els caps de setmana serà a les 12, 16 i 20 hores quan la tele suecana oferirà continguts locals. Algemesí disposarà de dilluns a divendres de les 13, 16, 19.30 i 22 hores i els caps de setmana a les 14, 18 i 22 hores per a emetre els continguts de Berca TV. Durant aquestes hores fixades i que no coincideixen, el canal emetrà els continguts de cada municipi.

Això no obstant, Tamarit i Trenzano van indicar que en un futur es faran continguts conjunts entre ambdues televisions locals. De fet, el canal que es podrà sintonitzar en la freqüència habitual fins la seua apagada es podrà veure en tota la comarca i no es descarta oferir el servei de cobertura mediàtica als municipis que formen part del consorci, és a dir, que aquestos puguen retransmetre els plenaris a través de la infraestructura abonant les despeses corresponents.

“Servei de proximitat”

La nova televisió comarcal no es marca cap objectiu mínim pel que fa a l’audiència. La finalitat, tal com va insistir Raquel Tamarit, és oferir als veïns aquella informació local que “demanden”, com ara els plens municipals, les festes del poble i les entrevistes als “nostres artistes locals”. Al remat, va insistir l’alcaldessa, es recupera la tele per a donar un “servei de proximitat”, sobretot a aquell segment de població que “no està en l’era digital”.

Sucro TV –que serà el nom comercial– naixerà nou dies abans que À Punt, la nova televisió pública que, segons ha emfatitzat la seua directora general, Empar Marco, s’engega per a contar el que passa al territori valencià, tal com també recull el lema de campanya que es va presentar la setmana passada. En aquest sentit, la tele d’À Punt donarà cobertura, com ja ha fet la ràdio, als esdeveniments més destacats dels municipis de la Ribera, com ara el Mim, actes al voltant de Joan Fuster o, en el cas d’Algemesí, les festes de la Mare de Déu de la Salut, declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, uns balls i tocs que ja van rebre la cobertura mediàtica de l’extinta Canal 9.

Tanmateix, la televisió comarcal pública posarà l’accent en aquells actes, esdeveniments i personatges que queden fora d’À Punt i, en qualsevol cas, la coexistència és positiva, van destacar totes dues alcaldesses, ja que el canal local se centrarà a entrevistar la gent del poble, a contar les notícies d’àmbit local en els informatius i oferir l’oratge.

Sueca pot tindre nou dies de bous

L’any 2015, l’Ajuntament de Sueca va anunciar que faria una consulta per a decidir si es mantenien els bous al carrer. Finalment, el veïns van votar ‘no’ al fet que el consistori pagara la solta d’animals durant les festes de setembre i l’any 2016 van deixar de programar-se les vaquetes.

La capital de la Ribera Baixa no té bous al carrer en les seues festes de setembre per decisió dels veïns, però podrà tindre-les per la televisió local, ja que Algemesí sempre ha donat una cobertura ampla a les corregudes de jònecs que acull la població de la Ribera Alta en setembre a través de Berca TV. D’aquesta manera, els bous al carrer als quals Sueca va dir no poden entrar a les llars a través de les xicotetes pantalles, ja que durant les hores que emeta Berca TV pel canal comarcal es podran veure els resums o, si la televisió local d’Algemesí fa com en altres edicions, cobrir en directe les corregudes o emetre-les completes en diferit.

Comparteix

Icona de pantalla completa