Diari La Veu del País Valencià
El 48,4% dels ingressos dels valencians se’n van en el pagament del lloguer

El pagament de la renda mensual de lloguer s’emporta el 48,4% dels ingressos al País Valencià i se situa en el tercer lloc en el rànquing estatal, segons un estudi de pisos.com que assenyala que tan sols es veu superada per Madrid i Balears. L’informe indica que els ciutadans han de destinar el 34% dels seus ingressos al pagament de l’habitatge, mentre que fa un any destinaven el 24,8%. Així, en l’actualitat, fer front a la despesa d’accés a un habitatge és un 8,14% més del pressupost que es necessitava fa un any.

No obstant açò, mentre que la despesa d’accés a un habitatge s’ha encarit més d’un 8% en un any, els ingressos mitjans dels treballadors espanyols s’han incrementat de mitjana un 0,2%, fins als 23.156 euros anuals. El director d’estudis de pisos.com, Ferran Font, ha assenyalat que, encara que els ingressos anuals mitjans dels treballadors a l’estat espanyol han augmentat “lleugerament”, la pujada “no compensa” l’ascens experimentat tant pels preus de venda com de lloguer.

En concret, en el cas del lloguer, la renda mitjana ha passat dels 675 euros als 780 euros mensuals, mentre que el preu mitjà de venda per metre quadrat ha pujat dels 1.526 euros als 1.572 euros. Així, per a accedir a un habitatge en lloguer s’ha d’invertir el 40,4% del salari, mentre que la despesa que calia fer fa un any era del 30,3%.

A més, en el cas de la hipoteca, es requereix un desemborsament dels ingressos del 27,5%, mentre que fa un any aquest import era del 21,4%, la qual cosa, segons pisos.com, deixa “menys sou disponible a final de mes”. “La capacitat d’endeutament del comprador o inquilí s’ha vist més compromesa”, ha subratllat Font, després de recordar que existeixen diverses diferències entre tots dos mètodes d’accés i que, encara que la quota hipotecària supose una despesa mensual més reduïda, exigeix un estalvi previ “important”.

Comparteix

Icona de pantalla completa