Un grup d'hostalers de Ciutat Vella critica la limitació de les terrasses "perquè és un barri comercial"

L'Ajuntament de València i l'Associació d'Amics del Barri del Carme defensen que la regulació de l'ús de l'espai públic és una demanda històrica dels veïns
/ València
31 maig 2018 01:00h
La campanya #somdeterrasses vol posar en valor la importància de les terrasses a Ciutat Vella.

Poder passejar tranquil·lament pels barris cèntrics de la ciutat de València és una reivindicació històrica de veïns i comerços que durant anys han criticat la saturació de Ciutat Vella. Les terrasses dels bars i restaurants són un dels principals impediments que el veïnat d'Intramurs denuncia, ja que asseguren que impedeixen el pas de vianants, de cotxets de bebés i de les persones que necessiten cadira de rodes. En definitiva, els habitants del centre de la ciutat asseguren que l'ocupació excessiva de la via pública per part dels bars, junt amb el soroll que generen, impedeix als ciutadans caminar tranquil·lament i gaudir del centre, així com descansar durant les nits.

Davant les queixes dels veïns, segons expliquen des de l'ajuntament, l'any 2014 es va actualitzar la normativa de terrasses. La nova norma incloïa uns procediments "farragosos" i l'aplicació de certs aspectes, com és el cas de l'obligació de pintar la terrassa al sòl, que anaven molt lents. Amb les eleccions de 2015, el nou consistori encapçalat per Compromís va agafar el guant i va fer diverses meses de negociació amb la federació de comerciants i veïns per a tractar aquesta problemàtica. En aquestes negociacions es va pactar avançar mitja hora el tancament de les terrasses així com reduir, en alguns casos, l'amplada que ocupen amb l'objectiu d'afavorir la mobilitat. Aquestes actuacions es desenvolupen, segons el consistori, d'acord amb la normativa actual, que preveu mesures especials en zones saturades.

Una d'aquestes zones és el barri del Carme i Ciutat Vella en general, on un grup de comerciants i veïns s'ha unit en contra de la reducció de les terrasses "perquè Ciutat Vella és de tots". El col·lectiu Ciutat Vella i Viva, que va fer la seua presentació en societat dimecres, està format per l'Associació d'Hostalers de Ciutat Vella, l'Associació de Veïns del Mercat, l'Associació de Veïns del Barri del Carme, l'Associació per a la Recuperació de Cascos Antics (Archival) i comerciants individuals. Amb la campanya #somdeterrasses, el col·lectiu critica la reducció de l'horari de terrasses i assegura que tant veïns com comerciants van presentar nombroses al·legacions contra la mesura que mai van ser contestades. En aquest sentit, assegura que el 47,5% de dites al·legacions han sigut presentades pels veïns, "que són els usuaris de les terrasses i als quals els agrada la vida que li donen al barri". 

Així ho van explicar José Luís Lliso, president d'Archival; Oscar Mora, del festival Intramurs, i Jesús Martínez i Gema Piquer, com a portaveus de Ciutat Vella i Viva. Segons van denunciar, l'Ajuntament, de manera indiscriminada, només avisant-los per carta i sense explicar el motiu de la decisió, va començar a tancar i reduir les terrasses en diversos carrers del Carme. Consideren que amb aquestes mesures el consistori està matant "un barri que sempre ha sigut comerciant" i que no volen que es convertisca en residencial. "Qui vulga calma que se'n vaja a la Canyada a escoltar els pardalets", va reclamar un dels membres de la plataforma. 

Presentació de la plataforma Ciutat Vella i Viva. / DIARI LA VEU

Aquest col·lectiu de veïns assegura que els bars i les terrasses fa més de trenta i quaranta anys que hi estan i "mai no havien molestat". Insisteixen que els veïns, especialment del barri del Carme, són els usuaris de les terrasses. Defensen que Ciutat Vella és un barri multicultural, "dels veïns, de tota la ciutat, de les pedanies i, fins i tot, de l'àrea metropolitana". Ciutat Vella i Viva està a favor de la regulació de les terrasses –de fet, asseguren que les seues compleixen la normativa vigent–, però no de les accions que està fent l'Ajuntament en aquest moment, que consideren arbitràries. 

Argumentari econòmic

Ciutat Vella i Viva assegura que no estan privatitzant l'espai públic, igual que no ho fan els taxis. Van posar com a exemple l'espai que utilitzen els taxistes com a parades i el lloc que ocupen als carrers i van argumentar que en eixe cas ningú es planteja que estiguen privatitzant l'espai públic, malgrat que són empreses privades. "A més, tothom es pot permetre prendre's alguna cosa a una terrassa i no tothom pot pagar un taxi". 

També han assenyalat que la reducció i el tancament de terrasses suposarà la desaparició de llocs de treball i el tancament de negocis. Segons la seua versió, cada hostaler sustenta 6 o 7 famílies i molts d'ells ja s'estan plantejant tancar. Les baixades de persiana dels comerços del barri provocaran, segons el col·lectiu, que les franquícies es queden amb el barri.

Argumentari social

La plataforma considera també que "els bars estaven abans que els veïns" i els que es compren un pis a Ciutat Vella no es poden queixar després del soroll, perquè ja sabien que estava. A tot això afegeixen que les terrasses no impedeixen el pas a les famílies amb cotxets ni als vianants "perquè tota la vida s'ha passat per ahí amb les terrasses". 

D'altra banda, asseguren que el foment de les terrasses que ells demanen no afavorirà la gentrificació del barri perquè, segons expliquen, "el Carme ha sigut sempre un barri amb ambient" i mai hi ha hagut problemes. "No és el mateix cas que Russafa, que és un barri que s'ha refet", van apuntar. En canvi, apunten que amb les regulacions a les terrasses ha arribat "el botellón". A més, asseguren que molts dels nouvinguts al barri van optar per viure al Carme justament per l'ambient i que ara es troben que es vol deixar morir. 

Cartelleria de la campanya #somdeterrasses. / DIARI LA VEU

Fals enfrontament i negociació

Així, els representants de la plataforma van demanar que s'acabe amb el "clima de fals enfrontament que històricament ha pretés justificar les actuacions de l'administració al barri, quan aquest no representa la realitat social" del veïnat. Davant d'això, la campanya #somdeterrasses pretén "activar i potenciar el diàleg que tinga present el paper regenerador que l'hostaleria ha tingut al barri al llarg de les últimes dècades". I és que asseguren que l'Ajuntament no ha volgut dialogar ni rebre'ls. En aquest sentit van expressar la seua voluntat d'activar una mesa de treball en la qual participen els agents socials i econòmics implicats "que paralitze les mesures de retallades i promoga el diàleg amb el consistori presidit per Joan Ribó".

El diàleg, però, sí que ha tingut lloc. Tal com han confirmat tant l'Ajuntament com l'Associació de Comerciants i Veïns Amics del Barri del Carme, es fan reunions periòdiques entre el consistori i l'associació per a tractar la problemàtica de les terrasses. De fet, tant el govern municipal com l'associació veïnal asseguren que la regulació de l'ocupació de la via pública per part dels bars és una reivindicació "històrica" dels veïns del Carme. 

Tant l'Ajuntament com l'associació posen de manifest que és cert que les terrasses, bars i comerços són un dinamitzador econòmic important per a Ciutat Vella, "però l'espai públic és limitat i cal regular-lo per a poder-ne fer un ús equilibrat". En aquest sentit, apunten que totes les accions que fa l'Ajuntament estan consensuades amb la Federació de Comerciants i la Federació de Veïns i sota la normativa vigent. "Per tant, no són arbitràries", com assenyalen els membres del col·lectiu Ciutat Vella i Viva. 

Fonts del consistori han explicat que si aquest col·lectiu considera de veritat que el que està fent l'Ajuntament està fora de la legalitat, que ho denuncien a les autoritats competents.

next