Diari La Veu del País Valencià
La Unió xifra les pèrdues causades per les pedregades en 10 milions d’euros

L’episodi de tempestes dels últims dies amb pluges torrencials en poques hores i pedregades ha afectat unes 4.000 hectàrees de cultiu en les demarcacions de Castelló i València amb pèrdues que, segons La Unió de Llauradors, poden superar els 10 milions d’euros.

En un comunicat, l’organització agrària ha informat que els danys se centren en les comarques del Maestrat, la Plana Alta i la Plana Baixa on ha afectat fonamentalment cítrics. A les comarques dels Serrans, Utiel-Requena, Vall d’Aiora-Cofrents, la Costera i la Vall d’Albaida va afectar la vinya, l’ametla i la fruita d’estiu.

Pel que fa a Utiel-Requena, els sinistres s’han concentrat principalment en les explotacions que hi ha al voltant de les localitats de Cabdet, Fuenterrobles, Camporrobles i Venta del Moro, on les pedregades d’aquest dimarts van causar danys en més de 400 hectàrees de raïm. Tenint en compte que els nivells d’afecció detectats es traduiran en minvaments de producció de fins al 50% de la futura collita en les parcel·les afectades, les pèrdues econòmiques se situaran entorn el milió d’euros, segons AVA-Asaja. A la Costera, les poblacions de Moixent i Fontanars i, molt especialment, al paratge conegut com el Bosquet, ha sigut on més va afectar la pedregada de dimarts, concretament 300 hectàrees d’albercoquers i altres arbres fruiters que han registrat danys molt apreciables, fins al punt que, en algunes parcel·les, s’ha fet malbé la totalitat de la collita.

A Fontanars, però, en l’albercoc, les pèrdues econòmiques podrien superar els 3 milions d’euros, mentre que la incidència de la tempesta en els cultius de l’olivar i l’ametler no ha sigut tan intensa, ja que, si bé la pedra ha descarregat sobre una superfície d’unes 600 hectàrees, el valor de l’impacte econòmic negatiu és bastant menor que en el cas dels fruiters de la zona i se situarà en una mica més de mig milió d’euros, ha indicat AVA-Asaja.

A primera hora de la vesprada d’aquest dimarts ha tingut lloc una pedregada al terme municipal de Villar del Arzobispo l’abast de la qual es desconeix de moment, si bé els primers testimoniatges apunten que haurà causat danys en el vinyer.

Les tempestes podrien allargar-se, segons les previsions climatològics, fins al cap de setmana vinent, per la qual cosa la xifra de pèrdues i de superfície podria augmentar en els següents dies. La Unió ha recordat que els afectats tenen cobertura d’assegurances en el cas de tindre contractada una pòlissa en vigor, ha indicat que reclamarà ajudes especials per a l’adquisició de fungicides a fi d’evitar els problemes per l’excés d’humitat i instarà al fet que s’arreglen les infraestructures agràries, fonamentalment camins, de forma ràpida, per a continuar l’activitat agrària amb normalitat.

Per altra banda, l’Associació Valenciana d’Agricultors (AVA-Asaja) ha xifrat els danys provocats per les pluges i pedregades, només a la demarcació de València, en 4,5 milions d’euros en una superfície de 1.300 hectàrees.

AVA-Asaja ha indicat que, a més de la pedra, als agricultors els preocupen molt les conseqüències que a mitjà termini puga tindre la gran quantitat d’aigua acumulada en les explotacions. La inundació dels vinyers i les brusques variacions de temperatura d’aquestos dies comporten dos greus perills per al cultiu: d’una banda, el risc de pansiment fisiològic, un fenomen característic de la varietat bobal, majoritària a la zona, i, d’altra, la proliferació de fongs, com ara el míldiu.

Comparteix

Icona de pantalla completa