Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig demana a Quim Torra treballar junts per un millor finançament autonòmic

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha instat aquest dijous el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, a “sumar esforços” i defensar junts un millor finançament i fer un front comú per a aconseguir avanços en reivindicacions comunes. En roda de premsa, aquest dijous, en Foment del Treball, després de participar en un desdejuni informatiu amb la Societat d’Estudis Econòmics, Puig ha defensat que Catalunya és un soci preferent per al País Valencià i que el seu objectiu és “recuperar les relacions”.

“M’agradaria que Catalunya estiguera asseguda en tots els fòrums, com el Consell de Política Fiscal i Financera i la Conferència de Presidents, ja que tenim moltes coses en comú”, ha assenyalat. I entre eixos interessos comuns ha citat, per exemple, la necessitat de millorar el finançament i les inversions en l’arc mediterrani, com és el cas del Corredor, a més de temes culturals i socials.

Ara bé, Puig ha apostat per aconseguir totes aquestes millores a través de “la via valenciana, que es basa en la lleialtat institucional i el reformisme i no en la ruptura”. “És el moment d’intentar buscar solucions a través de la política, i la política és el diàleg dins dels marcs constitucionals i estatutaris. Hem de parlar i acordar. Acordar no és trair”, ha apuntat. També ha insistit que el País Valencià està “per la lleialtat institucional d’anada i tornada. Eixa és la via per a defensar que l’estat espanyol és plural, divers i compost, i que no pot haver-hi les profundes asimetries que hi ha”.

Contra l'”asimetria profunda”

Sobre les asimetries, a preguntes dels periodistes, s’ha referit especialment a la quota basca: “Està arreplegada per la Constitució. El problema és que el contingent ha de ser just, el que toca, i hi ha una asimetria profunda”. Però ha precisat que “superar les asimetries no significa no arreplegar les singularitats, que cal respectar, també la d’Euskadi i el seu concert. Però no pot haver-hi asimetries tan profundes”.

Puig ha detallat que va felicitar Quim Torra quan va ser investit i que vol reunir-se amb ell com més prompte millor. A més, va informar el president català que estaria a Barcelona aquest dijous però que no tenia temps per a veure’l perquè havia de tornar a València.

Confia que sí que pot haver-hi alguna trobada la setmana vinent, quan torne a Barcelona pel Saló Internacional de Logística (SIL): “És una bona notícia que hi haja govern. Allò raonable és que hi haja lleialtat entre les institucions. La nostra posició sempre és de diàleg i la lleialtat sempre ha de ser d’anada i tornada”.

Puig ha lamentat que la política espanyola s’haja convertit en “una espècie de rosari de monòlegs. Ara cal buscar ponts, cadascun des de la seua posició, i defensar el que es pensa i escoltar al mateix temps”. I en aquest procés s’ha oferit a “fer tot el possible per a facilitar el retrobament” i reparar la fractura i el desafecte que hi ha dins de Catalunya i amb la resta d’Espanya, ha dit.

Lamenta que “la situació de Catalunya ha provocat un reflotament del centralisme que no ajuda, perquè el centralisme no és intel·ligent, és una mala praxi”. “Hi ha un problema territorial a Espanya, però no solament està a Catalunya, on hi ha la màxima expressió de la confrontació, sinó que el problema valencià també parla d’infrafinançament, infrainversió i deute”, ha dit.

“Torra vol la catalanització de la Comunitat”

Sobre les declaracions de Puig, s’ha pronunciat la líder del PPCV, Isabel Bonig. Així, ha indicat que “no es pot pactar amb Torra perquè vol la catalanització de la Comunitat Valenciana” i ha afegit que no permetrà que l’esquerra valenciana s’unisca al procés “separatista”.

“Ja sabem que a la mínima Puig mira Catalunya, on fomenta les seues amistats amb els independentistes. La declaració de hui de Puig, demanant a Torra sumar esforços, va més enllà de la correcta relació institucional. És l’abraçada al full de ruta independentista a la Comunitat Valenciana”, ha manifestat Bonig.

Així doncs, per a la presidenta dels populars valencians és “inadmissible” que el cap del Consell vulga negociar i dialogar amb aquells que volen “trencar Espanya: l’única que garanteix la igualtat de tots els espanyols”.

Comparteix

Icona de pantalla completa