Diari La Veu del País Valencià
Galiana defensa que les terrasses del centre de València s’han reduït perquè la gent puga caminar

El regidor de Comerç i Espai Públic de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha instat aquest dijous “tots” –ciutadans, administració i hostalers– a fer una “reflexió” sobre les terrasses d’establiments d’hostaleria que s’instal·len a la ciutat i a tindre en compte el “dret” a poder caminar. Així, l’edil ha instat a diferenciar entre “el dret a poder anar pel carrer” i “l’opció” de tindre o estar en “una terrassa”. En aquest sentit, ha comentat que no s’han llevat terrasses, sinó que s’han limitat “un poc perquè la gent puga caminar tranquil·lament” per la via pública. “Es tracta de reorganitzar perquè la gent es puga moure”, ha dit.

L’edil s’ha pronunciat d’aquesta manera en declaracions als mitjans de comunicació abans de començar el ple ordinari de maig al consistori, en al·lusió a la campanya #somdeterrasses llançada per col·lectius de Ciutat Vella per a reivindicar la importància de les terrasses com a forma de mantindre “viu” el barri i “l’estil de vida propi de la cultura valenciana i mediterrània” i amb la finalitat de criticar la “retallada” de taules al carrer.

“Hem hagut d’actuar”, ha manifestat el responsable municipal de Comerç i Espai Públic respecte a les mesures adoptades en diferents punts de la ciutat davant la proliferació de terrasses d’hostaleria. El regidor ha assenyalat com a exemple l’actuació escomesa a les places del Negrito i del Tossal, on “s’han reduït sis terrasses”. Galiana ha insistit que aquest tipus de decisions s’adopten “perquè la gent puga caminar i passejar tranquil·lament pel Carmen”.

“El que s’ha fet ha sigut intentar donar el màxim de terrassa que es puga perquè la gent amb cadira de rodes o amb un carret de xiquet puga passejar tranquil·lament. Tothom coneix la plaça del Negrito i la plaça del Tossal i sap la sobresaturació d’espai públic ocupat. No hem llevat terrasses, el que hem fet ha sigut limitar una mica perquè la gent puga caminar tranquil·lament”, ha exposat.

Carlos Galiana ha ressaltat, així mateix, que “hi ha una Taula de Terrasses constituïda, en la qual està la Federació d’Hostaleria, la de Veïns, la Policia Local, Servei Sancionador i Domini Públic” i on “es posa sobre la taula el que hi ha i totes les actuacions que s’han de fer”. En aquesta línia, ha subratllat que “diàleg hi ha hagut des del primer moment” per a prendre les decisions que afecten les terrasses i ha apuntat que “una altra cosa és que no agrade el resultat”. “El que s’ha intentat és dialogar des del principi, consensuar amb hostaleria i organitzar una mica el Carmen. Reorganitzar perquè la gent es puga moure”, ha afirmat.

L’edil ha comentat que en el cas del carrer de Roteros hi havia terrasses que “havien pintat els mateixos hostalers en la porta d’emergències d’un museu”. Amb tot, Galiana ha instat a “fer, tots, una reflexió”. “No estem en absolut en contra de l’hostaleria ni en contra del turisme, ni que la gent estiga al carrer, molt al contrari”, ha plantejat l’edil, que ha defensat “el dret a poder anar pel carrer” i ha indicat que estar o tindre una terrassa és una “opció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa